Semmire sem jó a babaúszás?

2016. április 8., péntek 10:36

El kell különíteni a sima babaúszástól a vízben végzett mozgásterápiát, ugyanis míg előbbi semmivel sem hasznosabb, mint a játszótéren töltött idő, addig az utóbbi rengeteget javíthat az „agyéretlen" gyerekek állapotán.

Stimulálja az idegsejtek működését, segíti a mozgásfejlődést, lazítja az izmokat, nyugtató hatása van, hozzájárul a jó szülő-gyerek kapcsolathoz és a bizalom elmélyítéséhez – általában ezeket az érveket szokás felsorakoztatni a babaúszás mellett. Az, hogy mennyire megalapozottak a mozgásforma rajongói által előszeretettel hangoztatott indokok, a mai napig megosztja a szakmát, tehát a gyermekorvosokat, a védőnőket és a gyógytornászokat. Ebben az írásban annak jártunk utána, hogy valóban olyan jótékony hatásai vannak-e az említett mozgásformának az agyra, és hogy mennyit veszít az a gyerek, aki nem élhet a sokak által csupán divathóbortnak tartott lubickolás lehetőségével.

Ahhoz, hogy ebben a kérdésben állást lehessen foglalni, legelőször el kell különíteni a babaúszástól a célzott, speciális, vízben végzett mozgásterápiát – hangsúlyozta az MNO-nak Altmann Anna gyermekideggyógyász, a Szent János kórház osztályvezető neurológusa. Az előbbire jellemző, hogy a picik a vízben egyszerre végzik ugyanazokat a gyakorlatokat, míg a vízi terápia a mozgáskoordinációban fejletlenebb, éretlenebb gyerek személyre szabott, szakmailag megalapozott fejlesztését szolgálja.

A szakértő szerint a sima babaúszás semmivel sem hasznosabb és semennyivel sem stimulálja jobban a gyermeki agyat, mint a játszótéren vagy akár a játszóházban töltött idő, így csupán egy jó program a szülőknek és gyerekeknek.

Önmagában attól, hogy egy gyerek csecsemőkorban járt babaúszásra, nem fogja előbb elsajátítani az említett sportot, nem lesz nagyobb a vízbiztonsága, és nem pályázik nagyobb eséllyel az úszóbajnoki címre sem. Orvosolhatja viszont a gyerek lelki eredetű bajokból fakadó olyan jellegű problémáit, mint például az alvás- vagy evészavar. Emellett nem vitás az sem, hogy képes javítani az anya-gyerek kapcsolatot, de nem nagyobb mértékben, mint egy jó játék az otthoni fürdőkádban.

Hasznos viszont a terápia

A speciális, vízben végzett mozgásterápia – szemben a sima babaúszással – a mozgáskoordinációt és az agyi érést is kedvezően befolyásolja – mondta a gyermekideggyógyász. Nagyon is hasznos a koraszülött, agyéretlen, oxigénhiányos gyerekeknek, illetve azoknak a csemetéknek, akiknek valamilyen ok miatt a éretlenebb a mozgásfejlődése, fokozottabb az izomtónusa, esetleg egyensúlyzavaruk van. A speciális mozgásterapeuták ezen alkalmak során a víz speciális felhajtóerejét kihasználva, a gyerek állapotát előzetesen felmérve, személyre szabottan, a gyerek aktuális állapotához igazítva alakítják ki a speciális tornát. A terápia nagy előnye továbbá, hogy a gyerekek a vízben könnyen lenyugszanak, ellazulnak, ami után a gyógytornászok sokkal könnyebben tudnak dolgozni, hozzá tudnak férni a gyerekhez.

Önmagában azonban még ez a személyre szabott terápia sem képes csodákra – emeli ki a neurológus, aki úgy gondolja, hogy ezt a vízi mozgásformát különböző fejlesztő módszerekkel együtt érdemes alkalmazni. Ugyanakkor Magyarországon bevett gyakorlat, hogy a különböző fejlesztő módszerek képviselői csak a saját technikájukat ajánlják az agyéretlen gyerekek szüleinek, sőt sokszor hangoztatják – az ideggyógyász szerint tévesen – azt az érvet, hogy a módszer önmagában is eredményes. Altmann Anna viszont úgy látja, hogy a különböző technikák az agy különböző területeit stimulálják, így együtt alkalmazva hatékonyak. A fokozott izomtónus például csak vízi terápiával nem lesz jobb, egyéb módszerekkel kombinálva viszont igen.

Megbízható arányszámokat a vízi mozgásforma hatékonyságáról pont a többféle módszer együttes alkalmazása miatt nem lehet mondani, nincs tehát olyan, hogy az egyik gyereken csak az egyik, a másikon pedig csak a másik módszert alkalmaznák. Azon túl, hogy ezek egymást kiegészítik, egymással helyettesíthetők is: például a babamasszázs ugyanolyan hasznos lehet, mint a babaúszás. Ezért azt lehet mondani, hogy azzal, ha a szülők nem járatják gyereküket vízi terápiára, de másra igen, önmagában nem veszít a csemete.

Legolvasottabb cikkek