Súlyos kilókat hízhatunk az Eb alatt

2016. június 25., szombat 08:00

A meccsek sok év után ismét magyarok millióit ültetik le a képernyők, kivetítők elé, és ilyenkor bizony jólesnek a finom falatok. Mennyire hizlal a meccsnézés, és mennyit fogynak a profik az Eb alatt?

Az Izland elleni mérkőzésen gyakorlatilag beszorítottuk az ellenfelet saját térfelére, s a fiúk a legutóbbi, portugálok elleni meccsen is nagyszerű erőnlétről tettek tanúságot. Vajon mennyi energiát igényel a szervezettől két kemény félidő? Erre az utóbbi években elterjedt meccsanalizáló szoftverek segítségével könnyen megadható a válasz: a játékosok egy nemzetközi mérkőzés során átlagosan 12-13 kilométert futnak, amelynek közel fele kocogás, egyötöde futás, tíz-tizenöt százaléka sprintelés, a fennmaradó része séta. Mivel a futás energiaigénye tempótól függően 1-2 kilokalória is lehet percenként és testtömeg-kilogrammonként, egy meccs során a sportolók szervezete akár 1500-1800 kilokalóriát is felhasználhat. Összehasonlításként: egy átlagos nő teljes napi energiaigénye körülbelül 2000 kilokalória.

A bírók teljesítménye sem piskóta: egy-egy jobb sípmester átlagos, 11,5 kilométeres futásmennyisége eléri a játékosokét. Ennek szintén közel fele lassú futás, valamivel több mint egyötöde séta, és egytizedénél valamivel több a sprint. Energiafelhasználásban tehát nincs különbség a játékosok és a bíró között, azonban más a helyzet az amatőr játékosoknál: bár az ő futásmennyiségükről nincs adat, a kalórialeadási táblázatokból megnézhető, hogy a focizás percenként mintegy 10 kilokalória energiát igényel, azaz egy tempós 90 perces meccs alatt az átlagemberek is felhasználhatnak körülbelül 700-900 kilokalóriát.

Kivetítő előtti falatozás

Míg a játékosok iszonyú tempóban égetik az energiát, addig a legtöbben nassolnivalóval és innivalóval, elsősorban sörrel felszerelkezve ülnek le meccset nézni. Ők tehát, szemben a csapatok tagjaival, aligha vesztik el testtömegük egy százalékát egy mérkőzés alatt. Vajon mennyit szedünk fel az Európa-bajnokság egy hónapja során? Sokat, az eredmény pedig már akkor látható, ha valaki a 90 perces mérkőzések alatt csak egy csomag ropit eszik és egy sört iszik. Mindez könnyen kiszámolható abból, hogy a nálunk közkedvelt sörök energiatartalma félliterenként 180-260 kilokalória, a 45 grammos sóspálcikáé pedig 180 kilokalória, tehát az összmennyiség 360-440 kilokalóriára jön ki. Ha valaki csak a magyar válogatott három csoportmeccsét, a nyolcaddöntős mérkőzését, majd pedig egy-egy további mecset néz meg a döntőig, akkor hét meccsen összesen 2500-3000 kilokalóriát nassol, ami körülbelül negyed-fél kilónyi hízást eredményezhet.

Ha valaki inkább az üdítőre és a pattogatott kukoricára szavaz, máris másként fest a kép. Fél liter szénsavas üdítő körülbelül 220 kilokalóriát tartalmaz, a pattogatott kukoricából egy 100 grammos zacskó 430-460 kilokalória energiát jelent. Ebből adódóan egy átlagos meccsen jellemzően 650 kilokalóriát – ami egy átlagos ebéd energiatartalmának felel meg – nassolunk. Ha hét mérkőzéssel számolunk, akkor a pluszkalóriák száma már 4500 felett jár, ami megfelelő mozgás hiányában már több mint fél kilogramm hízást eredményezhet. Ráadásul ezek a számok csak a példákban szereplő mérsékelt fogyasztásokra és hét meccsre vonatkoznak, nem pedig arra, amikor valaki több meccset is megnéz, és sokat fogyaszt.

Fölszökő pluszkilók

Aki az Eb időszaka alatt nem akar pluszkilókat felszedni, annak mindenképpen figyelnie kell magára. „A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásba a meccsnézés közbeni nassolás belefér, de érdemes ezt mozgással, például egy jó kis focival ellensúlyozni” – mondja Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője. Hozzáteszi, hogy a hízásért nem az egyes élelmiszerek, hanem az életmódunk tehető felelőssé, a túlsúlyt ugyanis az energia-egyensúly felborulása okozza. Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy a magyarok többsége keveset mozog, viszont a kelleténél több energiát visz be a szervezetébe.

Persze vannak olyan termékek, így például a light üdítő, az ízesített vagy natúr ásványvíz, amelyek kevesebb kalóriát tartalmaznak, de házilag is lehet hűsítő limonádékat készíteni cukor nélkül. Emellett ropogtathatunk kevesebb olajjal készült rágcsálnivalót is, amelynek alacsonyabb az energiatartalma. A boltok polcain sok ilyen termék sorakozik, fontos, hogy alaposan nézzük meg a címkét: ezen a legtöbb esetben feltüntetik az egy adagra vonatkozó tápanyagtartalmat is, így könnyen ki lehet választani azokat, amelyek kevesebb zsírt, cukrot és sót tartalmaznak.

Legolvasottabb cikkek