Így ömlött a hadianyag a frontjainkra 1914–15-ben

2015. december 2., szerda 14:46

Frisnyák Zsuzsa, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének (TTI) főmunkatársa készítette el a háború első 339 napjának vasúti szállításait bemutató animációját.

A háborús mozgósítás egyébként szinte a szarajevói merénylet másnapján megkezdődött.

Egy kis jelmagyarázat

Frisnyák térképén kékkel jelölte azokat a vonalakat, ahol nem volt polgári áruforgalom, és pirossal, ahol személyforgalom sem; a lila, szögletes vonalak a katonai rakományok céljára használt vonalakat jelölik, a zöld karikák a forgalmi dugókat.

Az intézeti honlapon fellelhető animált térképen jól látható, ahogyan az ország érhálózataként működő Magyar Királyi Államvasutak vonalain hogyan áramlott az utánpótlás katonáinknak elsősorban az ostrom alatt álló szerb főváros, Belgrád, illetve kicsit később már Galícia, és az orosz front felé is.

A rekonstrukció a királyi vasutak üzleti jelentésében szereplő forgalomkorlátozások alapján készült – elvégre a hadianyag szállítása mindig elsőbbséget élvezett a polgári forgalommal szemben.

Elárasztották a vasutat a bakák

1914. június 30. és 1915. július 1. között az utasok körében a katonák aránya megötszöröződött, 2-ről 10 százalékra ugrott; a szerelvényeknek mintegy 15 százaléka volt katonavonat – olvasható az animációhoz mellékelt háttéranyagban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.