Kitüntették 1956 pécsi hőseit

2017. november 7., kedd 16:15, frissítve: kedd 19:15

Különleges ellenállás bontakozott ki a Mecsek lankáin 1956 novemberében. A csoportról, amelyet később a kádári propaganda kissé lesajnálón mecseki láthatatlanoknak nevezett, még ma sem tudunk eleget – mondta Páva Zsolt pécsi polgármester, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tanúsított hősies helytállásukért emlékérmet adott át Farkas József, Lux Antal és dr. Tésenyi Ferenc szabadságharcosoknak.

Dr. Tésenyi Ferenc ebből az alkalomból a városnak adományozta a gerovói hadifogolytáborban írt naplóját, amelyben saját és társai visszaemlékezéseit rögzítette a Mecsekben folytatott ellenállásról. – Tizennyolc évesen abban a reményben vállaltam a mecseki harcot, hogy a nyugati világ nem nézi tétlenül Magyarország mártíriumát, és a segítségünkre siet. A mecseki láthatatlanok szabadságharcos csapata három héten át kitartott a világ leghatalmasabb hadserege ellen, és rajtaütéseivel eredményes és dicsőséges lapot írt a magyar hadtörténet krónikájába – mondta beszédében az egykori szabadságharcos. – Nemcsak az a győzelem, ha felülkerekedünk, hanem ha megőrizzük identitásunkat és hitünket a feltámadásban. Ebben a meggyőződésben éltem egész életemben – fogalmazott az egykori szabadságharcos, aki több mint negyven svájci emigrációban töltött év után lapunknak nyilatkozott először.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.07.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.