Kitüntették 1956 pécsi hőseit

2017. november 7., kedd 16:15, frissítve: kedd 19:15

Különleges ellenállás bontakozott ki a Mecsek lankáin 1956 novemberében. A csoportról, amelyet később a kádári propaganda kissé lesajnálón mecseki láthatatlanoknak nevezett, még ma sem tudunk eleget – mondta Páva Zsolt pécsi polgármester, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tanúsított hősies helytállásukért emlékérmet adott át Farkas József, Lux Antal és dr. Tésenyi Ferenc szabadságharcosoknak.

Dr. Tésenyi Ferenc ebből az alkalomból a városnak adományozta a gerovói hadifogolytáborban írt naplóját, amelyben saját és társai visszaemlékezéseit rögzítette a Mecsekben folytatott ellenállásról. – Tizennyolc évesen abban a reményben vállaltam a mecseki harcot, hogy a nyugati világ nem nézi tétlenül Magyarország mártíriumát, és a segítségünkre siet. A mecseki láthatatlanok szabadságharcos csapata három héten át kitartott a világ leghatalmasabb hadserege ellen, és rajtaütéseivel eredményes és dicsőséges lapot írt a magyar hadtörténet krónikájába – mondta beszédében az egykori szabadságharcos. – Nemcsak az a győzelem, ha felülkerekedünk, hanem ha megőrizzük identitásunkat és hitünket a feltámadásban. Ebben a meggyőződésben éltem egész életemben – fogalmazott az egykori szabadságharcos, aki több mint negyven svájci emigrációban töltött év után lapunknak nyilatkozott először.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.07.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.