Utolsó leheletéig náci maradt a pincébe zárt háborús bűnös

MTI

2017. január 11., szerda 13:13, frissítve: szerda 13:14

Betegen, nyomorúságos körülmények között, hosszú ideig egy damaszkuszi ház pincéjében fogva tartva halt meg Alois Brunner náci háborús bűnös, akinek utolsó éveiről a szíriai titkosszolgálat korábbi tagjai osztottak meg eddig ismeretlen részleteket egy francia lappal.

A XXI magazin szerdán megjelent száma szerint az osztrák SS-tiszt 2001 decemberében, 89 éves korában halt meg. Korábban Serge Klarsfeld jogász-történész és nácivadász 1992-re, a bécsi Simon Wiesenthal Központ pedig 2010-re tette a halálának évét.

A cikk szerint a zsidók deportálásáért felelős Adolf Eichmann helyettese és a drancyi gyűjtőtábor vezetője „sokat szenvedett és sírt”. Mosakodni nem engedték, enni katonai fejadagot kapott – pocsék ételt –, valamint egy tojást vagy egy szem krumplit, mondta őreinek egyike. Az Omar néven nyilatkozó férfi és két társa közül csak egyikük, a manapság menekültként Jordániában élő Abu Jaman vállalta a valódi nevét.

Állítják, hogy Alois Brunner az utolsó leheletéig fanatikus náci maradt, és gyűlölte a zsidókat.

Szíriában „helyezkedett el”

A Simon Wiesenthal Központ szerint az osztrák százados csaknem 130 ezer osztrák, görög, francia és szlovák zsidó deportálásáért volt felelős. A második világháború után elkerülte a felelősségre vonást, hamis személyazonosságot vett fel. Két évig a Németországban állomásozó amerikai csapatoknak dolgozott, 1953-ban Egyiptomba, majd onnan Szíriába menekült, ahol az ottani vezetés védelmét élvezte. Állítólag tanácsadóként segítette a szíriai titkosrendőrséget, elsősorban a náci kihallgatási és kínzási technikákat adta tovább.

A semmiféle megbánást nem tanúsító háborús bűnös 1986-ban Damaszkuszban interjút adott a Kronen Zeitung című osztrák lap újságírójának, életének utolsó éveiről azonban nem sokat tudtak eddig.

Múlt idő hírlevél – történelemrajongóknak

Történelmi tárgyú híreink, riportjaink, elemzéseink heti egyszer az ön postafiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Simon Wiesenthal Központ 2014-ben vette le a legkeresettebb náci háborús bűnösök listájáról, miután a német hírszerzőktől úgy értesült, hogy az idős férfi meghalt a szíriai fővárosban, és el is temették.

A Moszadnál hagyta az ujjait

Németország, Ausztria és más országok állítólag követelték Brunner kiadását Szíriától. Franciaországban már 1954-ben távollétében halálra, 2001-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad állítólag többször is megpróbált végezni vele, úgy tudni, hogy Brunner e kísérletek közben elvesztette három ujját és egyik szemét.

A XXI magazin szerint az Abu Husszeinnek hívott egykori SS-tiszt 1989-től gyakorlatilag házi őrizetben élt a Damaszkusz diplomatanegyedében lévő lakásában. Az 1990-es évek végén aztán „biztonsági megfontolásokból” a ház pincéjébe helyezték. „Miután becsukódott mögötte a helyiség ajtaja, soha nem nyílt ki többé” – mondta Omar a lapnak. Az egykori őr szerint Brunnert a halála után a legnagyobb titokban, muszlim szertartás szerint földelték el a damaszkuszi Al-Afif temetőben.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett Serge Klarsfeld nagyon hitelesnek tartja a magazin cikkét. „Örömmel értesültünk róla, hogy inkább rossz, mint jó sora volt” – mondta. Egy olyan diktatúrában, mint a szíriai, Brunner érinthetetlennek számított „mindaddig, míg a diktátor meg nem akart szabadulni tőle” – utalt a közel-keleti országot évtizedeken át vezető Háfez al-Aszad és fia, Bassár uralmára.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.