Jedlik Ányos: 153 éve született a dinamó

tt

2012. november 14., szerda 16:08

A forgómotor, és a szódavíz mellett a dinamóelv kapcsán jegyezte meg a világ Jedlik Ányos feltaláló, természetkutató, szerzetes nevét.

Jedlik Ányos nevéhez fűződik az egyik korszakalkotó jellegű felfedezés, a dinamóelv. Az öngerjesztés elvének dokumentálását – a fennmaradt és hiteles feljegyzések alapján – még 1856-ban rögzítette. Három évre rá, 153 évvel ezelőtt, 1859. november 14-én már működött az úgynevezett egysarki villanyindítója, amely a dinamó elvén működött. A feltaláló munkássága kapcsán elsősorban a dinamó (szerkezet) feltalálása él a köztudatban – igaz, ott a szódavíz is, amiért a fröccsrajongók tábora a mai napig hálás.

Mit is köszönhetünk a találmánynak? A gépjárműipar számára előállított villamosenergiát mindenképpen. A 60-as évek végéig (a generátor megjelenéséig) a személygépkocsikat és a régebbi villamosokat is a Jedlik által felállított elv alapján megépült motordinamók látták el energiával.

Fotó: wikipedia


Megelőzte korát

A feljegyzések szerint a megdönthetetlen bizonyíték a Magyar Királyi Tudomány-egyetem tanszékének leltárában található, amelyben Jedlik keze írásával rögzítette az „egysarki villanyindító” készítésének pontos dátumát. Okmányszerűen bizonyítható, hogy Jedlik a dinamóelvet Werner Siemens és Sir Charles Wheatstone előtt legalább hat évvel felismerte. Bár ettől függetlenül a német Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta elsőként 1866-ban, majd ezt követően ‎1867-ben Charles Wheatstone szintén megalkotta – a párhuzamos kapcsolású – dinamóelvet, de a fennmaradt iratok alapján az idén 212 éve született egykori bencés szerzetes és oktató nevéhez köthető az öngerjesztés felismerése.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.