24 óra, 8 kilométer: visszafordult a leszakadt jégself kutatására indult hajó

MTI

2018. március 2., péntek 21:55

Vissza kellett fordulnia az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégself kutatására indult hajónak, mert a tengert borító, helyenként öt méter vastag jégrétegen képtelen volt átjutni – jelentette be pénteken a Brit Antarktiszi Kutatócsoport (BAS).

Az RRS James Clark Ross kutatóhajó útját nagyon lelassította a vastag jégtakaró: 24 óra alatt 8 kilométert sikerült előrejutnia. Mivel még 400 kilométeres út állt előtte, a brit expedíció úgy döntött, hogy visszafordul.

„Nem volt kegyes hozzánk az anyatermészet ezen a küldetésen” – mondta Katrin Linse, a kutatócsoport vezetője.

Közben az Északi-sarkon éppenséggel elvékonyodott a jégsapka, és melegebb van, mint Európa egyes részein. A jég kiterjedése is rekordszintre csökkent.

A kutatóhajó a Larsen C jégselfhez indult, amely tavaly szakadt le az Antarktiszról. A Larsen C minden idők egyik legnagyobb leszakadt jégtömbje, területe mintegy 5800 négyzetkilométer, nagyobb, mint Trinidad.

A kilenc kutatóintézet tudósaiból álló kutatócsoport a Larsen C helyett most északabbra hajózik, és azon a helyen gyűjt majd mintákat a tengerből és a tengerfenékről, ahol 1995-ben egy másik jégself szakadt le.

Bár az Antarktisz partjain néhol nagyon vastag a jég, a teljes kontinens körüli jég kiterjedése az évszakhoz képest az eddigi feljegyzések alapján a második legkisebb, a tavalyit sem éri el az amerikai hó- és jégadatokat regisztráló központ szerint.

A modern ipari termelés kezdete előtti korszakhoz képest a Föld felszínén egy Celsius-fokkal nőtt világszerte az átlaghőmérséklet. Ezt a trendet a klímakutatók szerint az üvegházhatású gáz emberi tevékenység okozta kibocsátásának növekedése alakítja.

A 2015-ös párizsi klímatalálkozón csaknem 200 ország vállalta, mindent megtesz, hogy két Celsius-fok alatt tartsa a globális felmelegedést.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.