A gorillák és a tigrisek kihalása ellen küzdenek

LM

2012. február 9., csütörtök 13:19

Gorillák és más emlősök is részesülnek a Természetvédelmi Világszövetségnek (UICN) a vadon élő fajok megmentését célzó 23 programjából, amelyek összértéke 3,3 millió dollár (720 millió forint).

Számos veszélyeztetett faj, közöttük gorillák, kakaduk és békák részesülnek az UICN, a Világbank és a GEF (Globális Környezetvédelmi Alap) által létrehozott SOS (Mentsük meg a fajainkat) nevű alapítvány támogatásából – közölte a svájci székhelyű UICN.

Az SOS programjainak java része kiterjed az emlősökre, közöttük a gorillákra, a tigrisekre, az elefántokra és az orrszarvúkra, köztük például az Afrikában honos Cross folyó menti gorillára és a fekete orrszarvúra, valamint a pakisztáni hópárducra. A veszélyeztetett fajok között nem csak emlősök szerepelnek. Az SOS által kiválasztott 23 program között vannak madarak és kétéltűek megóvására vonatkozó projektek is. Ezek között szerepel az Ázsiában élő kanalascsőrű partfutó is – olvasható az UICN közleményében.

Az SOS támogatja azt a programot is, amelynek keretében kakadukat telepítenek vissza a Fülöp-szigetekre, akárcsak az aranybékácska nevű madagaszkári hüllő megmentését célzó kezdeményezést.

„A vadon élő állat- és növényfajok kihalása valódi veszélyt jelent az emberi jólétre, a fenntartható fejlődésre és a szegénység visszaszorítására” – hangsúlyozta az UICN Fajok Védelmének Világprogramja igazgatóhelyettese, az SOS igazgatója, Jean-Christophe Vié.

A terepen végrehajtott mentőakciókkal az SOS által kiválasztott programok egész élőhelyek megóvására törekszenek, amelyektől ugyanúgy függnek egész emberi populációk, mint a vadvilág” – hangoztatta Vié.

Létrehozásakor – 2010 októberében – az SOS alapítványnak 10 millió dollár (2,2 milliárd forint) állt a rendelkezésére a veszélyeztetett fajok és élőhelyük megóvására.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.