A harmadik Őrszem már figyeli az óceánokat

MTI

2016. február 17., szerda 04:34, frissítve: szerda 07:14

Újabb környezetvédelmi műholdat küldtek kedd este a világűrbe az Európai Űrügynökség Copernicus-megfigyelőprogramja részeként: a Sentinel–3A a tengerek áramlását és a tengerszint emelkedését figyeli meg.

„Mérni tudjuk az óceánok szennyezettségét és a klorofil eloszlását is” – mondta Volker Liebig, az Európai Űrügynökség (ESA) Föld-megfigyelő programjának igazgatója.

Ez már a harmadik a sorban

A Sentinel–3A műholdat – neve őrszemet jelent – kedd este lőtték fel egy Rockot hordozórakétával az észak-oroszországi Pleszeckből. Ez a harmadik ilyen környezetvédelmi megfigyelő műhold, a tervek szerint 2017-ben egy újabb, felépítésében azonos műholdat, a Sentinel–3B-t állítják pályára. A Copernicus-program becsléseit és klímaadatait főként politikusok, vállalkozók, kutatók és mezőgazdasági szakértők használják.

Az egyes műholdaknak más-más a feladatuk. A Sentinel–1A elsősorban a hajóknak jelenti, ha jég képződött a tengereken. A Sentinel–2A többek között a metropolisok terjeszkedéséről, természeti katasztrófák, például földrengések következményeiről, valamint a mezőgazdasági területek állapotáról közöl információkat.

Az általuk közvetített adatok nagyon hasznosak lehetnek a környezetvédelem szempontjából. „Ha a hajókat az előrejelzéseknek megfelelően kormányozzák, akkor akár az üzemanyag tíz százalékát is meg lehet spórolni” – fejtette ki a szakértő.

Gyors, de kevésbé pontos

Elődeihez képest a Sentinel–3A gyorsabban, bár nem olyan pontosan dolgozik. Az általa gyűjtött adatok legfeljebb 45 perc alatt elérik a Földet.

A három műhold információit 16 ezer felhasználó figyeli. „Azt akarjuk, hogy az egész világ használhassa az európai környezetvédelmi adatokat” – tette hozzá Liebig.

Paolo Ferri, az ESA repülésirányító központjának vezetője szerint a műholdak a klímakutatásban is fontos szerepet játszanak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.