A "hulladékflotta" nyomába ered Japán

BL

2012. június 11., hétfő 17:16

Kutatók és környezetvédő aktivisták indultak útnak a hét végén Japánból, hogy feltérképezzék a tavalyi pusztító szökőár során a Csendes-óceánba került hulladékrengeteget.

Több mint egy évvel a kelet-ázsiai ország északkeleti partvidékén végigsöpört szökőár után az Egyesült Államok hatóságai még mindig nem rendelkeznek egységes tervvel az amerikai partok felé sodródó „hulladékflotta” feltakarítására. A japán kormány becslései szerint a több ezer áldozatot követelő természeti katasztrófa során mintegy 1,5 millió tonna hulladék került az óceánba. Néhány amerikai szakértő szerint a szemétrengeteg nem fog partot érni, mások azonban lassan kibontakozó természeti katasztrófára figyelmeztetnek.

„Úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzet súlyosabb, mint a nyugati partvidéket sújtó eddigi bármely olaj- vagy természeti katasztrófa a hulladék mennyiségét, típusát és földrajzi kiterjedtségét tekintve” – hangsúlyozta Chris Pallister, aki az alaszkai partvonal tengeri szeméttől való tisztán tartásáért felel. Az Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) munkatársaként dolgozó David Kennedy az amerikai szenátus illetékes bizottságának a múlt hónapban azt mondta, hogy az esetek többségében az érintett államoknak maguknak kell gondoskodniuk a szemét eltakarításáról.

Vészhelyzet lehet

Az ország nyugati parti államainak politikai vezetői elfogadhatatlannak nevezték ezt a forgatókönyvet, arra hivatkozva, hogy a szökőár okozta hulladékhalom az egész országot fenyegető vészhelyzetet idézhet elő. Múlt héten egy betonból és fémből készült húszméteres hajódokk sodródott partra Oregon államban. A portlandi japán konzulátus megerősítése szerint a dokk a Japán északi révén fekvő Miszavából érkezett. „Véleményem szerint a dokk csupán előfutára a későbbiekben érkező, jóval súlyosabb és problémásabb hulladékoknak, köztük olyan hordóknak, amelyek azonosíthatatlan vegyi anyagokat tárolnak” – mutatott rá Pallister.

Egész otthonok úsznak

A szökőár okozta hulladék útját nehéz nyomon követni. A szelek és az óceáni áramlatok folyamatosan változnak, és maga a szemét is tovább darabolódhat. Ráadásul vannak olyan vízben sodródó tárgyak – halászfelszerelések, kerozin- és gázkonténerek, különféle épített szerkezetek –, amelyek csak feltételezhetően köthetők a szökőárhoz.

A NOAA becslései szerint a hulladék az Egyesült Államoknál mintegy háromszor nagyobb területen terjedt szét, de egyelőre nem tudni, hogy mikor, illetve mekkora mennyiségű szemét érheti el Alaszka, Washington, Oregon, Kalifornia és Hawaii partjait. Az útnak indult kutatócsoport a Hawaii-szigetektől északra fekvő területen folytat vizsgálatokat a térségben úszó, illetve a nyugati partot fenyegető hulladék dokumentálása céljából. „Egész otthonokról van szó: bármi, ami megtalálható egy japán háztartásban, ott úszkálhat teljes épségben az óceánban” – mondta az expedíciót vezető Marcus Eriksen, a kaliforniai Long Beachen működő Algalita Tengerkutatási Intézet munkatársa.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.