A koraszülöttség késleltetheti a kisgyermek nyelvi fejlődését

MTI

2018. január 16., kedd 15:48, frissítve: kedd 15:58

Késleltető hatással lehet a kisgyermekkori nyelvi fejlődésre, ha a gyermek a terhesség harmadik trimeszterében, koraszülöttként jött világra – állítják amerikai kutatók. Az eNeuro című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői koraszülött gyermekek agyáról készült mágneses rezonanciaképeket (MRI) elemeztek. A vizsgálat a hallókéreg fejlettségét mérte fel, ez az agyterület létfontosságú a hallás és a hangok megértése szempontjából. A cikk szerint a terhesség harmadik trimeszterében koraszülöttként született gyerekek hallókérgének fejletlensége kapcsolatba hozható azzal, hogy kétéves korukban a nyelvi készségeikben elmaradás mutatkozik.

„Nagyon korlátozottan értjük, hogyan fejlődik az agy hallásközpontja a koraszülötteknél” – magyarázta Brian Monson, az Illinois-i Egyetem professzora, a kutatás vezetője. Monson és kollégái a St. Louis Gyermekkórház koraszülött intenzív osztályán 2007 és 2010 között gondozott gyermekek adatait elemezték. A tanulmányban 90 koraszülött MRI-anyagait vizsgálták. A gyerekekről ott-tartózkodásuk alatt egy-négy MRI-felvétel készült. Kontrollcsoportként 15 időre született kisbabát vizsgáltak. Ezekről a gyerekekről életük első négy napjában készült MRI-felvétel.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a terhesség 26. hetére az elsődleges hallókéreg sokkal fejlettebb stádiumban volt, mint a nem elsődleges hallókéreg. A 26. és 40. hét között a nem elsődleges hallókéreg gyorsan kifejlődött a koraszülötteknél, részben felzárkózott az elsődleges hallókéreg fejlettségéhez. A kutatók szerint a 40. hétre a koraszülötteknél a hallás mindkét agyi régiója kevésbé fejlettnek bizonyult a kihordott terhesség végén született kisbabákénál.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy kapcsolatban áll egymással a nem elsődleges hallókéreg megkésett fejlődése és a kétéves korban tapasztalt lemaradás a nyelvi fejlődésben. Tehát a koraszülöttként világra jött gyerekek későbbi nyelvi fejlődésbeli lemaradásában ennek az agyi területnek az éretlensége játszhat szerepet – fejtette ki Monson. A tudós hozzátette: az MRI-s vizsgálati módszerrel előre meg lehetne mondani, hogy a koraszülöttként világra jött gyermekek nyelvi fejlődése rendben alakul-e és esetleg nem kell-e közbeavatkozni. Mint mondta: reméli, hogy egyszer majd azoknál a koraszülötteknél, akiknél a nyelvi deficitnek várhatóan a legnagyobb kockázata lehet, már az előtt közbe lehet lépni, mielőtt beszélni kezdenének.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.