A levegőben is összecsapnak a robotok

2012. március 8., csütörtök 20:26

A szumó birkózás, a korcsolyázás és a koronggyűjtés mellett levegőben végzendő feladatok is várják a RobotChallenge 2012 résztvevőit.

Európa legnagyobb robotversenyén március 10. és 12. között 24 országból 435 résztvevő érkezik összesen 253 saját kezűleg készített robottal, amelyek összemérik tudásukat – közölték a szervezők csütörtökön Bécsben.

Az Air Race versenyszámban a repülő robotoknak több nyolcas kört kell megtenniük. Két kategóriában indulhatnak a robotok: a teljesen autonómok a magasságszabályozást és a navigációt is önállóan végzik, míg a félautonóm robotok feladata csupán a magasságszabályozás, a többi emberi irányítással zajlik.

Az első RobotChallenge-en 2004-ben még csak hét meglehetősen otromba robot vett részt – mondta el Roland Stelzer, az innovatív komputertudománnyal foglalkozó osztrák társaság (INNOC) munkatársa. Azóta a miniatürizálás erőteljesedő trendje figyelhető meg. A szumó kategóriában például már 2,5 centiméteres fesztávolságú minirobotok is megmérkőznek. A verseny az interneten is követhető lesz a http://www.robotchallenge.org honlapon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.