A levegőben is összecsapnak a robotok

2012. március 8., csütörtök 20:26

A szumó birkózás, a korcsolyázás és a koronggyűjtés mellett levegőben végzendő feladatok is várják a RobotChallenge 2012 résztvevőit.

Európa legnagyobb robotversenyén március 10. és 12. között 24 országból 435 résztvevő érkezik összesen 253 saját kezűleg készített robottal, amelyek összemérik tudásukat – közölték a szervezők csütörtökön Bécsben.

Az Air Race versenyszámban a repülő robotoknak több nyolcas kört kell megtenniük. Két kategóriában indulhatnak a robotok: a teljesen autonómok a magasságszabályozást és a navigációt is önállóan végzik, míg a félautonóm robotok feladata csupán a magasságszabályozás, a többi emberi irányítással zajlik.

Az első RobotChallenge-en 2004-ben még csak hét meglehetősen otromba robot vett részt – mondta el Roland Stelzer, az innovatív komputertudománnyal foglalkozó osztrák társaság (INNOC) munkatársa. Azóta a miniatürizálás erőteljesedő trendje figyelhető meg. A szumó kategóriában például már 2,5 centiméteres fesztávolságú minirobotok is megmérkőznek. A verseny az interneten is követhető lesz a http://www.robotchallenge.org honlapon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.