A londoni taxikkal folytatódik az autóipar forradalma

MN

2017. szeptember 18., hétfő 09:40, frissítve: hétfő 13:19

A jövő év elejétől üzembe álló londoni taxiknak képesnek kell lenniük arra, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül működjenek, vagyis meg kell tudniuk tenni legalább 45 kilométert kizárólag elektromos hajtással. Erre azért lesz szükség, mert a brit főváros egyes belső kerületeiben úgynevezett zéró emissziós zónákat hoznak létre. 

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy eltűnnének a klasszikus londoni taxik. A régi dizájn alapjain a London Electric Vehicle Company (LEVC) már bemutatta a TX modellt, amely hálózatról tölthető hibrid hajtással van ellátva. A kocsit egy 145 lóerős villanymotor és egy 1,3 literes benzinmotor hajtja, az akkumulátorok állítólag akár 70 mérföldes, vagyis 112 kilométeres tisztán elektromos hajtást képesek biztosítani. Az új TX teljes hatótávolsága állítólag 400 mérföld, azaz 640 kilométer, ami jóval több, mint a korábbi, dízelmotoros változatoké.

Forrás: theelectrictaxi.co.uk

A minden szükséges kényelmi felszereléssel – egyebek mellett fedélzeti wifivel és usb-portokkal a telefontöltéshez – ellátott autó nem lesz olcsó, az induló ára 55 600 font, majdnem 20 millió forint lesz, de természetesen mint munkaeszközhöz kínálnak hozzá megfelelő finanszírozást, és úgy számolnak, hogy öt év alatt 24 000 fontot lehet megtakarítani csak az üzemanyagon. Ráadásul azt ígérik, hogy legalább tizenöt-húsz év lesz az életciklusuk, az akkumulátort kilencezerszer lehet újratölteni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.