A cirkuszvilág legjobbjai érkeznek Budapestre

BL

2012. január 4., szerda 12:51

Első alkalommal rendezik meg a magyar cirkuszfesztivált a Fővárosi Nagycirkuszban; az eseményen bemutatkoznak a legjobb fiatal magyar artisták, az Artistaképző jelenlegi és volt növendékei is.

A fesztiválon a legszínvonalasabb, új fejlesztésű hazai produkciókat láthatja a közönség január 21–22-én és 28–29-én – tájékoztatott közleményben az intézmény. Az itt bemutatkozó produkciók közül öt helyet kap majd a február 2-án kezdődő 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál versenyén is, ahol hazai és nemzetközi közönség előtt mérhetik össze tudásukat a magyar művészek 17 ország artistáinak produkciójával.

Az ötnapos Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált hagyományosan kétévente rendezik meg. „Budapest igazi cirkuszvárossá nőtte ki magát az elmúlt évek során, a fesztivál népszerűbb, mint valaha, és a magyar fővárosba vonzza a cirkuszt értő és szerető közönséget” – tájékoztatott a Nagycirkusz.

Az eseményre Kolumbiából, Örményországból, az Egyesült Államokból, Kubából, Kanadából és Európa több országából is érkeznek artisták. A közönség 30 produkciót láthat kétféle műsorban, amelyben a cirkuszművészet legjobb akrobatái, zsonglőrjei, légtornászai, bohócai és bűvészei, valamint az elmaradhatatlan állatidomárok különleges mutatványai is szerepet kapnak.

Kilenctagú zsűri értékeli majd a produkciókat, amelyeket A és B műsorrendben tekintenek meg. A nyerteseket a díjkiosztó gála keretében jutalmazzák, amelynek díszvendége a Németországból érkező Semen Shuster bohóc (Hush Ma Hush) lesz. Sok artista karrierje kötődik ehhez a porondhoz, hiszen a világ minden tájáról érkező cirkuszigazgatók és ügynökök folyamatosan új tehetségek után kutatnak.

Akik lemaradnak a programról, február 11. és március 11. között a Fesztivál Plussz műsorban tekinthetik meg a fesztivál legjobbjait.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.