A Gömböc és a mágnesfal nyert

MNO

2010. március 1., hétfő 14:33

A szakmai zsűri a Gömböcöt, a közönség a mágnesfalat választotta az év találmányának a 100 csoda – A jövő születése című interaktív kiállításon, amelynek nyitvatartási idejét a nagy érdeklődésre való tekintettel két hónappal, május 2-ig meghosszabbították a szervezők.
A mai Magyarország száz sikeres fejlesztését, találmányát és innovációját a budapesti Párisi udvarban bemutató kiállítás vasárnap esti díjátadóján nyolc elismerést osztottak ki: a zsűri különdíját Domokos Gábor és Várkonyi Péter Gömböce kapta mint az első és egyetlen ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, összesen két egyensúlyi pontja van.

A közönség ennél egy sokkal praktikusabbnak tűnő, a hétköznapokban az élet számos területén hasznosítható találmányt tartott a legjobbnak. A mágnesfal, Barna Tamás fejlesztése egy különleges, bárhová felvihető glettanyag, egyfajta folyékony fém, amely vonz mindent, ami mágneses tulajdonságú. Így nincs szükség többé fúrásra-faragásra, a mágnesfal bármit megtart.

A kiállításon bemutatott gyümölcskávé elnyerte a legkeresettebb termék díját. A szőlő, a szeder és más gyümölcsök magvaiból készített főzet a zöldteához hasonló ízvilágot és hatást nyújt.

A találmányokról és az aktuális programokról bővebb információk a kiállítás honlapján olvashatók.

(bumm.sk)

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.