Alpesi barlangokba „költözött” a Mars

WL

2012. május 2., szerda 13:53

Alpesi jeges barlangokban tesztelték a jövendőbeli Mars-expedíciók által alkalmazandó felszereléseket.

„Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk a háromnapos tesztkísérletek során” – hangsúlyozta a nemzetközi projektet irányító Gernot Grömer, az Osztrák Űrkutatási Fórum szakértője.

A kutatók a Salzburg melletti Dachstein-gleccser környékét választották a kísérletekhez, a területet Gröner „tudományos játszótérnek” nevezte. Mint a szakember kifejtette, a jeges barlangok szolgálhatnak természetes menedékként olyan marsi baktériumok számára, amelyek állandó hőmérsékletet, valamint a káros kozmikus sugárzás elleni védelmet keresnek.

Az osztrák csoport űrruha-technológiát fejlesztett ki, míg a többi csoport 3D-kamerákat, radarberendezéseket, marsjárókat, kommunikációs eszközöket és steril tesztrendszereket próbált ki.

„Amennyiben a Marson az élet nyomait kutatnánk, garantálni kell a sterilitást, hogy biztosak lehessünk abban, semmit sem hurcoltunk a vörös bolygóra a Földről” – magyarázta Grömer. Hozzátette, hogy most kielemzik a háromnapos kísérlet eredményeit, mielőtt jövő februárban újabb nagyszabású terepi tesztsorozat következik a Szahara északi részén. „Reményeink szerint az első Mars-expedíció 20-30 éven belül valóra válik, így legalább 15 évünk van arra, hogy előkészítsük a megfelelő technológiákat” – emelte ki az osztrák szakember.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.