50 fokos nyarakra készülhetnek az ausztrálok

MTI

2017. október 4., szerda 18:11, frissítve: szerda 19:03

A következő évtizedekben az 50 Celsius-fokos hőséggel kísért napok válhatnak jellemzővé nyaranta Melbourne-ben és Sydney-ben az éghajlatváltozás következményeként – figyelmeztetnek kutatók.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakemberei szerint a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás teljesítése ellenére is példátlan hőségre lehet számítani a következő évtizedekben szerte Ausztráliában. A klímacsúcs résztvevői annak idején megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett „törekedni kell arra”, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

„Jelenleg a 3 Celsius-fokos emelkedés irányába tartunk, amely esetben Melbourne-ben, Sydney-ben és egész Ausztráliában jóval súlyosabb időjárási szélsőségekkel kell számolni” – mondta Sophie Lewis, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: 2 Celsius-fokos emelkedés esetén az olyan ausztrál nagyvárosokban, mint Sydney és Melbourne, 50 Celsius-fokos hőséggel kísért napokra lehet majd számítani 2040–2050 környékén.

A szakember szerint a szélsőséges hőség jelentősen fogja befolyásolni Ausztrália bizonyos területeinek lakhatóságát. Sydney-ben négy évvel ezelőtt, 2013-ban mértek rekordnak számító 45,8 Celsius-fokot, Melbourne-ben pedig 2009-ben mutattak először 46,4 Celsius-fokot a hőmérők, míg Ausztrália távoli vidékein már most sem szokatlan az 50 Celsius-fokhoz közelítő hőmérséklet.

„Könnyen meglehet, hogy a globális szinten az eddigi egyik legforróbb évnek számító 2015-ös év 2025-re már csak egy átlagos évnek fog számítani” – jegyezte meg Lewis.

A kutatók a szélsőséges hőmérsékleti rekordokat és a klímamodelleket összevetve nézték meg, hogy miként alakulnának az előrejelzések a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás teljesülése esetén.

Az Ausztrália északkeleti részén elterülő Korall-tenger vízének melegedése várhatóan tovább „fűti” a Nagy-korallzátonyt, egyre csak súlyosbítva a korallfehéredés problémáját.

Ausztráliában az idei volt az eddigi legenyhébb tél, ami ugyancsak a „klímaváltozás számlájára írható”. A téli hónapokban az átlagosnál csaknem 2 Celsius-fokkal volt melegebb és több mint 260 időjárási, egyebek között a hőséghez és az esőzésekhez kötődő rekord dőlt meg szerte a kontinensen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.