Az alfahím gyorsabban gyógyul

NT

2012. május 23., szerda 18:46

Szorosan összefügg a szociális helyzet és a gyógyulás a páviánok esetében. A rangidős hímek különösen gyorsan épülnek fel betegségeikből és sérüléseikből – derítették ki kutatók.

Az amerikai Notre Dame Egyetem kutatója, Elizabeth Archie és nemzetközi csapata kenyai, vadon élő páviánhímek 27 éves adatsorát elemezték. A sérülések és betegségek utáni felépülés szempontjából nem csak az állatok szociális rangját vizsgálták, hanem a sérülés típusát, a majmok korát és a megbetegedés időpontját is.

A csapat vezérállatai – az úgynevezett alfahímek – nemcsak ritkábban betegedtek meg, hanem jóval hamarabb fel is épültek, mint alacsonyabb rangú fajtársaik – írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

A kutatók meglepődtek eredményeken, mivel a korábbi tanulmányok szerint az alfahímekre jellemző tényezők – bizonyos hormonok magas szintje, valamint a szaporodásra fordított temérdek energia – az immunrendszer csökkent működéséhez vezetnek.

Magyarázatot nyújthat az eredményekre, hogy az alacsony rangú páviánokra jellemző krónikus stressz, magas kor és rossz kondíció ugyanakkor gyengíti az immunrendszert.

Egy másik, szintén a PNAS című folyóiratban megjelent tanulmány rhesusmajmok egészségét vizsgálta. Gabriella Conti és James Heckman, a Chicagói Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen fontos a születést követően az anyával való érintkezés.

A kutatók 230 állatot osztottak három csoportra. Az elsőben a kismajmok anyjukkal maradtak, a másodikban és harmadikban elválasztották a kölyköket anyjuktól, majd az egyik csoport tagjai öt hét után egy ketrecbe kerültek azonos korú társaikkal. A másik elválasztott csoport tagjai idejük nagy részében egyedül maradtak egy anyapótlék gyanánt felkínált, puha anyagba tekert meleg vizes palackkal.

Féléves korukban az összes majmot egybeengedték. Az anya nélkül felnövő majmok gyakrabban mutattak viselkedészavarokat, ezen kívül a kortársakkal felnőtt nőstények gyakrabban szenvedtek sérüléseket, és hullott a szőrük.

A szakértők mindebből arra következtettek, hogy az anyától való korai elválasztás később egészségi problémákhoz vezet, amelyet egy normális szociális környezet sem tud ellensúlyozni – olvasható a Die Welt című német lap honlapján (www.welt.de).

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.