Az állam is támogatja az egyetemisták "napházát"

2012. augusztus 9., csütörtök 16:47, frissítve: péntek 18:40

A felhasznált energia dupláját termeli meg az a napház, amellyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) csapata indul szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen, az épületet csütörtökön Budapesten mutatták be az építők és a szponzorok.

Az épület 100 millió forintba kerül, de a teljes projekt – beleértve a madridi kiszállítást is – 200 millió forint értékű. Ennek negyedét adja a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járul hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosítja anyagban, eszközben és készpénzben – ismertette Zeitler Balázs, a projekt egyik menedzsere a bemutatón.

Olcsóbb lesz, és sorozatban gyártják

A ház sorozatban is gyártható lesz, és akkor már jóval olcsóbbá válik – mondta Aszódi Attila, a BMGE rektorhelyettese. Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök vezérigazgatója azt emelte ki, hogy cége 1999 óta áll szerződéses kapcsolatban az egyetemmel, és együtt kutatják a jövő technikai megoldásait.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói egy budapesti gyártelepen felépítik a saját tervezésű napházat.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói egy budapesti gyártelepen felépítik a saját tervezésű napházat.
Fotó: Balaton József / MTI

 

9 kilowatt óránként

A ODOO nevű projekt egy olyan 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt, és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és az említett falon összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, ezek óránként 9 kilowattot képesek előállítani.

A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz – újságpapírból készült – hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben lévő csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő–víz hőszivattyú táplál. A nappali többletenergia a hálózatba kerül, az éjszakai – jóval kevesebb – áramot pedig onnan vételezi a ház.

Fotó: Balaton József / MTI

 

Látványterv: Szőke Márk

Látványterv: Szőke Márk
Látványterv: Szőke Márk

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.