Az óceánba hullott a kínai űrállomás

MTI

2018. április 2., hétfő 08:00, frissítve: hétfő 14:09

Visszatért a Föld légkörébe hétfő hajnalban a Tienkung-1 (mennyei palota 1) kínai űrállomás, és nagyrészt elégett az atmoszférában – jelentette a Hszinhua hírügynökség a kínai űrkutatási hivatal közlése alapján.

Az MTI első jelentésében még azt írta, hogy az objektum nagyjából Sao Paoloval egy vonalban az Atlanti-óceánba csapódott be, ám a kínaiak tájékoztatása szerint valójában a Csendes-óceán déli részéről van szó.

Az űrállomás közép-európai idő szerint 2 óra 15 perckor lépett be a Föld légkörébe.

A kínai űrkutatási hivatal az eszköz visszatérése előtt igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy nagyon kicsi a valószínűsége egy nagyobb darab földbe csapódásának, ezáltal emberi sérülésnek. Miután kiderült, hogy a tengerbe esnek a darabok, a veszély még kisebb volt.

Kína 2011 szeptemberében bocsátotta fel a 10,4 méter hosszú, mintegy 8 tonna tömegű Tiankung-1-et, és az űrállomás az évek során hat kapcsolódási manővert hajtott végre a kínai Sencsou (isteni hajó) űrhajókkal.

2016 óta már a Tiankung-1 utódja is a Föld körül kering. Az új kínai űrlaboratóriumban az ott dolgozó két asztronauta hosszabb időt tölthet, mint a korábbi modellben.

Az űrállomások feladata, hogy előkészítsék a tervek szerint 2022-ben elkészülő kínai űrállomás építését és üzemeltetését. Amikor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) várhatóan 2024-ben befejezi működését, Kína lesz az egyetlen nemzet, amely állandó állomással rendelkezik a világűrben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.