Az egész Etna a Földközi-tengerbe csúszik

2018. március 24., szombat 16:30, frissítve: vasárnap 10:30

Még mielőtt bárki is közelgő katasztrófától kezdene tartani, a csúszást felfedező vulkanológusok is siettek megjegyezni, hogy a mozgás lassú (átlagosan 14 milliméter évente), így nagyon valószínűtlen, hogy a közeljövőben bármiféle gondot okozhatna. Ugyanakkor figyelemmel kell kísérni a jelenséget, hiszen a hasonló mozgások gyakran okoznak idővel földcsuszamlásokat, kivételes erejű kitöréseket.

A brit Open University geológusai majdnem fél évszázada vizsgálják Európa legaktívabb vulkánját, az Etnát, számol be a BBC. John Murray és kollégái mára olyan precíziós GPS érzékelőket helyeztek ki a hegy számos pontján, amelyek még a tűzhányó milliméteres változásait is képesek érzékelni.

Ezek méréseiből immár 11 évet felölelő adatsor áll rendelkezésre, amelyből nyilvánvaló, hogy a hegy mozog, mégpedig kelet-délkeleti irányba, a 15 kilométernyire lévő kikötőváros, Giarre felé. No, arra azért még várni kell, míg oda is ér, hiszen, ha a mai sebesség állandósul, akkor egy évszázad alatt is alig másfél métert fog a hegy haladni.

A csúszás oka, hogy az Etna lankás, 1-3 fokos lejtésű kőzetalapzaton nyugszik, amely ráadásul puha, könnyen alakítható. A geológusok laboratóriumban is modellezték a jelenséget, és megbizonyosodtak valóságossága felől. Tudomásuk szerint ez az első alkalom, hogy egy tűzhányó oldalirányú mozgását közvetlenül sikerült megfigyelni.

A szakemberek mindenkit megnyugtatnak, hogy a mozgás egyelőre nem jelent veszélyt, nem kell semmilyen vészforgatókönyvben gondolkodni. Ugyanakkor idővel (amely lehet egy évszázad, de akár egy évezred is) a fellépő feszültségek miatt olyan nagy energiák halmozódhatnak fel a hegy gyomrában, amely – újra hangsúlyozzuk, jóval a mi életünk után – katasztrófát is okozhat. Természetesen, minthogy az Etna igen aktív jelenleg is, az egyéb tényezők vélhetően sokkal hamarabb fogják jelentős kitörésekre sarkallni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.