Az évszázad végére eltűnhet a hatalmas jégtábla

2012. május 10., csütörtök 16:42

Újabb hatalmas antarktiszi selfjég került veszélybe a globális felmelegedés miatt: a szakemberek előrejelzései szerint a robusztus jégtömeg várhatóan a század végére fog teljesen eltűnni, ezzel jelentősen felgyorsítva globálisan a tengerszint-emelkedés ütemét.

A Déli-sarkvidék közelében található Weddell-tengert szegélyező Filchner–Ronne-selfjég eddig nem szenvedett jelentős jégveszteséget a globális felmelegedés miatt, és az olvadásra irányuló megfigyelések túlnyomó része a kontinens nyugati partvonalát szegélyező Amundsen-tenger környékére összpontosult.

A németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet legújabb kutatása szerint azonban a 450 ezer négyzetkilométeren elterülő selfjég komoly veszélyben van. „Számításaink szerint ez a »biztonsági gát« az évszázad végére teljesen feldarabolódik” – mutatott rá Harmut Hellmer, a Nature című folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője.

A Déli-sarkvidéket övező tengereken lebegő hatalmas selfjegek egyfajta ütközőfelületként működnek az egyre melegedő tengervízzel szemben, védelmet biztosítva a kontinensen elterülő, jóval nagyobb gleccserek számára. „Amennyiben a melegebb óceáni áramlatok elkezdik alulról kivájni a selfjegeket, azok olyan vékonnyá válnak, hogy már nem lesznek képesek védelmet biztosítani a mögöttük húzódó jégtömegeknek” – hangsúlyozta a szakember.

Hellmer és csapatának becslései szerint a Filchner–Ronne-selfjég olvadása évente akár 4,4 milliméterrel is növelheti globálisan a tengerszint emelkedésének mértékét. A távérzékelős adatokra alapozott legutóbbi becslések szerint a gleccserek és selfjegek olvadása nyomán 1,5 milliméterrel növekedett évente a globális tengerszint 2003 és 2010 között. Ez párosul a tengervíz felmelegedése nyomán egyre kiterjedtebbé váló óceánok miatti évi 1,7 milliméteres növekedéssel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.