Az évszázad végére eltűnhet a hatalmas jégtábla

BL

2012. május 10., csütörtök 16:42

Újabb hatalmas antarktiszi selfjég került veszélybe a globális felmelegedés miatt: a szakemberek előrejelzései szerint a robusztus jégtömeg várhatóan a század végére fog teljesen eltűnni, ezzel jelentősen felgyorsítva globálisan a tengerszint-emelkedés ütemét.

A Déli-sarkvidék közelében található Weddell-tengert szegélyező Filchner–Ronne-selfjég eddig nem szenvedett jelentős jégveszteséget a globális felmelegedés miatt, és az olvadásra irányuló megfigyelések túlnyomó része a kontinens nyugati partvonalát szegélyező Amundsen-tenger környékére összpontosult.

A németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet legújabb kutatása szerint azonban a 450 ezer négyzetkilométeren elterülő selfjég komoly veszélyben van. „Számításaink szerint ez a »biztonsági gát« az évszázad végére teljesen feldarabolódik” – mutatott rá Harmut Hellmer, a Nature című folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője.

A Déli-sarkvidéket övező tengereken lebegő hatalmas selfjegek egyfajta ütközőfelületként működnek az egyre melegedő tengervízzel szemben, védelmet biztosítva a kontinensen elterülő, jóval nagyobb gleccserek számára. „Amennyiben a melegebb óceáni áramlatok elkezdik alulról kivájni a selfjegeket, azok olyan vékonnyá válnak, hogy már nem lesznek képesek védelmet biztosítani a mögöttük húzódó jégtömegeknek” – hangsúlyozta a szakember.

Hellmer és csapatának becslései szerint a Filchner–Ronne-selfjég olvadása évente akár 4,4 milliméterrel is növelheti globálisan a tengerszint emelkedésének mértékét. A távérzékelős adatokra alapozott legutóbbi becslések szerint a gleccserek és selfjegek olvadása nyomán 1,5 milliméterrel növekedett évente a globális tengerszint 2003 és 2010 között. Ez párosul a tengervíz felmelegedése nyomán egyre kiterjedtebbé váló óceánok miatti évi 1,7 milliméteres növekedéssel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.