Az interneten függetlenné válik Québec

Québec „elszakad” Kanadától

MA

2014. augusztus 22., péntek 22:29

Az interneten független lesz, vagyis „elszakad” Kanadától a francia ajkú Québec tartomány: novemberben elindul saját doménneve, a .quebec.

Szeptember 2-től lehet ezzel a földrajzi utótaggal internetcímet foglalni, bár csak november 13-án élesednek az új oldalak – jelentette be közleményében a PointQuébec szervezet. Az ICANN, a doménnevek rendszerének kezelésével és szabályozásával foglalkozó nemzetközi szervezet 76 új kiterjesztést fogadott el tavaly, köztük a .quebecet is.

Eddig csak úgy lehetett internetcímben a québeciséget jelezni, ha a Kanadát jelző .ca elé betoldották, hogy .qc. A francia nyelvű tartományban kétszer is tartottak népszavazást a függetlenségről, 1980-ban és 1995-ben, mind a két alkalommal sikertelenül.

„Québecnek végre saját identitása lesz a világhálón” – üdvözölte a döntést Normand Fortier, a PointQuébec igazgatóhelyettese.

Rendkívül nehéz megfelelő címet találni

Az új földrajzi kiterjesztések nélkül egyre nehezebben lehetett volna helyet találni a gyorsan szaporodó internetes címeknek. Jelenleg több mint 271 millió doménnév létezik, ebből 113 millió a .com, tehát szinte lehetetlen, hogy egy cég olyan nevet találjon magának, amely valóban jól képviseli őt és az ára is megfizethető – magyarázta Fortier.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) által 2013-ban elfogadott 76 új, földrajzi alapú doménnév között szerepel a New Yorkra utaló .nyc, a Las Vegast jelentő .vegas, az .aquitaine, amely Délnyugat-Franciaországra utal és az .africa, illetve a .berlin is.

Az önálló .qc domént nem kaphatja meg a kanadai tartomány, mert kétbetűs utótagra csak önálló államoknak van joguk.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.