Az MTA is kiveszi a részét a napkitörések elleni harcból + Képek

LM

2012. április 2., hétfő 18:48

A geomágneses viharok szempontjából legsebezhetőbb területek azonosítását teszi lehetővé a Magyar Tudományos Akadémia geofizikusainak új modellje.
A közelmúltban egy gigantikus méretű tornádót filmeztek le a Nap felszínén csillagászok. Bővebben>>>

Mint az MTA honlapja (http://mta.hu) kiemeli, a hatalmas napkitörések miatt keletkező, úgynevezett geomágneses viharok komoly zavart okozhatnak a kommunikációs rendszerekben, az elektromos hálózatban keletkező kóboráramokat indukálva nagy területeket érintő áramkimaradáshoz is vezethetnek.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CsFK) Geodéziai és Geofizikai Intézet részt vesz az Európai Unió által támogatott Eurisgic (European Risk on Geomagnetically Induced Currents) projektben, amely felméri a kontinens legsérülékenyebb területeit.

Felkészülés

„A jövőben Európának fel kell készülnie az intenzív naptevékenységi ciklus során fellépő hatalmas geomágneses viharokra. Az európai kritikus infrastruktúra, beleértve a távközlési rendszereket, mára olyan bonyolulttá vált, hogy ha bárhol keletkezik benne egy apró hiba, az az egész hálózaton érzékelhető lesz. Ennek voltunk a tanúi 2003-ban, amikor is közel kétmillió fogyasztó maradt áram nélkül” – magyarázta Wesztergom Viktor, az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese.

Fotó: NASA

Az uniós projektben a geofizikusok részletesen megvizsgálják, pontosan milyen veszélyt jelentenek az európai kritikus infrastruktúrára ezek a viharok, hogy lefektethessék egy hatékonyabb védekezési rendszer alapjait.

Az új védelmi háló kiépítésében az első lépéseket az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet geo-elektromágneses kutatócsoportja tette meg. Az intézet geofizikusai elkészítették az európai litoszféralemez elektromos vezetőképességének modelljét, az Eurhomot, amelyben különböző mélységekben határozták meg a litoszféra fajlagos ellenállását, a mágneses viharok során fellépő zavarokért ugyanis a litoszférában keletkező mágneses áramok a felelősek. Ezeket az úgynevezett telluráramokat a nagy elektromos fajlagos ellenállás felerősíti, amelyek így a földelési pontokon keresztül képesek bejutni a transzformátorokba, majd a távvezetékrendszerekbe, és komoly károkat okozhatnak.

Fotó: NASA

Wesztergom Viktor ismertetése szerint az Eurhom modell, amely a geodéziai és geofizikai intézet saját szellemi terméke, két területen is használható. „Egyrészt feltárja az európai kontinentális lemez tektonikai és szerkezetföldtani tulajdonságait, hiszen feltérképezte a litoszféra és az asztenoszféra határvonalát, másrészt segíti a geomágneses viharok során indukált áramok számítását és az európai kritikus infrastruktúra védelmét” – mondta.

A napkitörésekkel foglalkozott a Hír TV Zöld övezet című műsora is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.