Brit tudósok műanyagfaló gombát fedeztek fel

MN

2017. szeptember 23., szombat 15:37, frissítve: szombat 15:58

A felfedezés nagyon ígéretesnek tűnik a világot elborító műanyaghulladék elleni küzdelemben.

Brit tudósok olyan gombafajtát fedeztek fel egy pakisztáni szeméttelepen, amelyik műanyaggal, egészen pontosan poliuretánnal táplálkozik. (A The Independent tudósítása arra nem tér ki, hogy miért pont egy iszlámábádi szeméttelepen kezdtek el kutatni a szakemberek, de a helyszín annyiban kétségtelenül adekvát, hogy a pakisztáni főváros a világ legszennyezettebbjei közé tartozik, volt tehát hely bőven, ahol keresni lehetett.) A poliuretán az egyik legelterjedtebb műanyag, ebből van a magyar nyelvben csak „purhab”-ként meghonosodott tömítő, de ez az alapanyaga a műbőrnek is.)

A talajban élő gomba nedves környezetben egy szigetelőszalag-darabot például két hónap alatt „fogyasztott el”. Sehroon Kahn, a kutatást végző csoport vezetője azt mondta a The Independentnek, jelenleg azon kísérleteznek, hogy milyen hőmérsékleti, ph- és egyéb körülmények között dolgozik a leggyorsabban a gomba.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.