Csökken a pollen mennyisége

2013. október 12., szombat 07:13

Folyamatosan csökken a levegőben szálló pollen mennyisége, a csapadékos időjárás mérsékli az allergén anyagok koncentrációját. Jól teljesített és népszerű a nyáron üzembe helyezett parlagfű-bejelentő rendszer, az eddigi tapasztalatok alapján országszerte használják a programot.

A tavalyihoz hasonló intenzitású pollenszezon volt jellemző idén Magyarországon, az allergén anyagok koncentrációja augusztus elejétől indult emelkedésnek és szeptember elején tetőzött – közölte lapunk megkeresésére Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettes főorvosa.

Mint mondta, az elmúlt két évben a korábbiakhoz képest alacsonyabb értékeket mértek, feltehetőleg azért, mert meleg és száraz nyarak jellemezték az időjárást. Jelenleg a csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a levegőben szálló pollen mennyisége, azonban az allergiás panaszokkal küzdők még egy „utolsó rohamra” számíthatnak, mert az eső után a talajon leülepedett pollenszemek felduzzadnak, és kipukkanva újból a levegőbe kerülnek – fűzte hozzá Páldy Anna.

Az OKI honlapjának adatai szerint az előző hétvégéhez hasonlóan várhatóan most is alacsony lesz a pollenterhelés. A parlagfű pollenszórása Pesten ismét elérte a tüneteket okozó közepes koncentrációt, Zalaegerszegen, Miskolcon és Szegeden azonban legfeljebb alacsony szintet mértek. A kültéri allergén gombák mennyisége Zalaegerszegen nagyon magas, Szegeden magas, Pesten és Miskolcon közepes szintet ért el.

 

 

Kedvező volt a parlagfű-bejelentő rendszer fogadtatása a felhasználók körében, és az eddigi tapasztalatok alapján országszerte használják a programot – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megbízásából létrehozott rendszert elsősorban azért készítették, hogy segítse a bejelentéseket azzal, hogy az eljáró hatóságokhoz egységes, ezáltal könnyen feldolgozható adatok kerüljenek. A Nébih fontosnak ítéli, hogy gyakran érkezett olyan bejelentés – főleg belterület esetében –, amelynek kivizsgálásakor kiderült, az érintett ingatlan nem parlagfűvel, hanem egyéb gyomnövénnyel fertőzött, s ebből arra lehet következtetni, hogy sokan még mindig nem ismerik fel a parlagfüvet.

A bejelentőrendszeren keresztül érkező jelzések száma a júliusi induláshoz képest – amikor csupán két-három értesítés érkezett naponta – augusztus végén, szeptemberben megnövekedett, előfordult olyan is, hogy az egy napon érkező bejelentések száma meghaladta a húszat. A megyei kormányhivatalok földhivatalaihoz tegnapig összesen 712 bejelentés érkezett, amelyekből 546 a rendszeren keresztül jött.

A földhivatalok ellenőrzései folyamán a külterületeken tegnapig 2439 esetben, 5608 hektár terület bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. A földi bejárás és a légi felderítés jegyzőkönyveinek alapján eddig 1019 esetben szabtak ki növényvédelmi bírságot, összesen több mint 57 millió forintot, 1898 hektárra vonatkozóan. A többi ügyben is folyamatban van az eljárás megindulásáról szóló értesítő iratok kiküldése.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.