D-vitaminnal a nátha és az influenza ellen

MTI

2017. február 16., csütörtök 17:45, frissítve: csütörtök 18:20

Nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a D-vitamin-pótlás, hanem óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is – derítették ki a Londoni Mária Királynő Egyetem kutatói egy nagyszabású tanulmányban.

A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány 14 országban – köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában, Afganisztánban, Ausztráliában és Kanadában – 11 ezer résztvevővel végzett 25 klinikai próba eredményeinek új elemzésén alapul. Külön-külön a kutatások ellentmondó eredményekre jutottak, egyesek kimutatták, hogy a D-vitamin véd a légzőszervi megbetegedésektől, mások semmiféle ilyen hatást nem tudtak igazolni – olvasható a Medicalxpress.com hírportálon.

„Ez a nagyszabású kutatási együttműködés az első döntő bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy a D-vitamin valóban véd a légzőszervi gyulladásoktól” – hangsúlyozta Adrian Martineau professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Naponta a legjobb

„A D-vitamin-pótlás védelmi hatásai a legerősebbek azoknál, akiknek szervezetében a legalacsonyabb a D-vitamin-szint, és a pótlást napi vagy heti szinten kapják, nem pedig ritkábban” – magyarázta a professzor. Hozzátette: a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek folyamatos alacsony szintű D-vitamin bevitelt biztosítanak, amivel számos országban sikerült megszüntetni a nagymértékű D-vitamin-hiányt.

A D-vitamin ez új előnyének kimutatásával tanulmányuk megalapozza az élelmiszerek D-vitaminnal való dúsításának bevezetését olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, ahol általános a súlyos D-vitamin-hiány.

A szakemberek szerint a D-vitamin oly módon véd a légúti fertőzésektől, hogy erősíti az antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Az antimikrobiális peptidek, amelyek az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartoznak, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok, amelyek a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat.

Télen a legrosszabb

A tanulmány eredményei egybeesnek azzal a megfigyeléssel, hogy a nátha és az influenza általában télen és tavasszal lép fel, amikor a szervezet D-vitamin-szintje a legalacsonyabb. Ez adhat magyarázatot arra is, miért véd a D-vitamin az asztmarohamok ellen, amelyeket légzőszervi vírusok idéznek elő.

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitamin-pótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek legalacsonyabb a D-vitamin-szintje. Mérsékeltebben védi azokat, akiknek szervezetében magasabb a D-vitamin-szint, esetükben 10 százalékkal csökkentette a légzőszervi gyulladás kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az akut légzőszervi gyulladás kockázatának csökkenése a D-vitamin-pótlással egyenértékű az influenzaoltás védőhatásával.

A szerkesztő ajánlja