Dinoszaurusz-lelőhelyre bukkantak Spanyolországban

TL

2012. július 19., csütörtök 19:24

Nagy dinoszaurusz-lelőhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében.

A katalán lelőhelyet egy üzlettulajdonos és a fia fedezte fel, és mivel a környéken korábban ezernél több dinoszaurusz-fosszília került elő, az amatőr paleontológusok azonnal felismerték, hogy őskori állat megkövesedett maradványairól van szó – adta hírül a The Archaeology News Network régészeti hírportál.

A feltárásokat a Miquel Crusafont Katalán Paleontológiai Intézet kutatói végzik Angel Galobart vezetésével. Az első leletek a Hadrosauridae családhoz tartozó kacsacsőrű dinoszauruszok fosszíliái. Ezek a nagytestű növényevők a késő kréta időszakban, 65–70 millió évvel ezelőtt éltek. A térségben korábban előkerültek Hadrosauridae-dinoszauruszok megkövesedett lábnyomai is, de a fosszíliáikat most első ízben tárták fel.

A szakemberek igen gazdagnak tartják a nemrég felfedezett lelőhelyet, amely sok évre ellátja őket munkával. A paleontológusok szerint az utolsó európai dinoszauruszok közé tartozó őshüllők maradványait rejti a helyszín.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.