Döbbenet: az összes klímaváltozást tagadó tanulmány hibás

2017. szeptember 8., péntek 16:28, frissítve: péntek 17:10

Nem teljes a tudományos konszenzus az ember okozta éghajlatváltozásról – hangoztatják gyakran az úgynevezett klímaszkeptikusok, miközben a kutatások elenyésző – háromszázaléknyi –, nekik tetsző eredményre jutó részét lobogtatják. Egy újraértékelő (review) tanulmány most kimutatta, hogy azok gyakorlatilag mindegyike hibás.

Az a néhány klimatológus, meteorológus és légkörfizikus, akik kollégáik hatalmas többségével szemben nem hisznek abban, hogy az emberi tevékenység okozná az éghajlatváltozást (illetve kisebb részben abban sem hisznek, hogy bármi is változóban lenne), gyakran hivatkoznak Galileire. Mint hangoztatják, az ő korában is egyetlen (illetve néhány) tudós ment szembe a mindenki más által vallott dogmával, de idővel kiderült, hogy neki volt igaza és mindenki más tévedett. Ez jól hangzik, csak az a gond, hogy a mostani felállásban ők nem Galileit, hanem éppen a bizonyítatlan, előítéletes meggyőződésen alapuló hiedelmeket hirdetőket testesítik meg. Ellenük éppen Galilei volt az, aki objektív tudományos módszerekkel vizsgálta a világot és jött rá az igazságra.

Bár aki reálisan gondolkozik, eddig sem kételkedhetett abban, hogy vajon a 97 vagy a 3 százaléknak lehet-e nagyobb valószínűséggel igaza, a tudomány épp arról szól, hogy még a legképtelenebbnek tűnő állításokat is objektív módszerekkel kell megvizsgálni. Egy nemzetközi kutatócsoport pontosan ezt csinálta, amikor számítógépes modellezés segítségével megpróbáltak megismételni sok olyan vizsgálatot, amelyek szerzői azt állították, hogy kísérletük eredményei bizonyítják, az ember nem ludas a bolygó éghajlatának megváltozásáért, írja a Guardian.

Nos, a megállapításaik nem mondhatók meglepőnek: mindegyik (összesen 38 darab) tanulmányban olyan súlyos módszertani hibákra bukkantak, amelyek alapvetően változtatták meg az eredményeket. Emiatt egyiket sem lehetett megismételni (ami pedig alapkövetelmény lenne a tudományos kommunikációban). Amint pedig e hibákat kiküszöbölték, az eredmények hirtelen a visszájukra fordultak, és így már beleillettek a sok ezernyi egyéb klimatológiai cikk konklúziói közé.

Theoretical and Applied Climatology című szaklapban megjelent összefoglaló tanulmány szerzői szerint a hibák meglehetősen egy kaptafára húzhatók fel. Nagyon sokszor válogatnak a rendelkezésre álló adatok közül, és tendenciózusan csak azokat választják ki további elemzésre, amelyek megerősítik előfeltevéseiket, amelyek pedig ellentmondanak azoknak, azokat figyelmen kívül hagyják. Mások addig alakítgatják a valós adatokat, furmányos statisztikai módszerekkel egyre bonyolultabb görbéket illesztenek rájuk, hogy már egybevágnak elképzeléseikkel, csak az eredeti számokhoz nincsen sok közük. És vannak olyan tanulmányok is, amelyek alapját képező matematikai modellek köszönő viszonyban sincsenek a fizikai törvényekkel.

Az emberi hatásokat tagadó 3 százaléknyi tanulmány egymással is vitatkozik. Mind más és más alternatív teóriával áll elő, némelyek a Napot, mások a Holdat okolják az éghajlat megváltozásáért. Az igazán érdekes kérdés persze az lenne, hogy e téves eredmények vajon a jó szándékú, de figyelmetlen, tehetségtelen, peches kutatók véletlen hibáinak következményei, vagy esetleg a klímaváltozás-ellenes intézkedésekben ellenérdekelt körök bőkezű pénzügyi támogatásait igyekeznek ily módon meghálálni. Ennek eldöntése azonban már nem a kutatók feladata.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.