Durván melegszik Ausztrália éghajlata, a következmények kiszámíthatatlanok

MTI

2018. január 10., szerda 15:37, frissítve: szerda 15:53

Ausztrália harmadik legforróbb éve volt 2017 – közölte szerdán az ország meteorológiai hivatala, rámutatva, hogy a globális felmelegedés megváltoztatta a kontinens éghajlatát, és a helyi farmerek szerint az immár megjósolhatatlan időjárási viszonyok komoly fenyegetést jelentenek az évi 47 milliárd dollár forgalmú mezőgazdasági szektorra.

A hivatal szokásos évi klímajelentése rámutat arra, hogy a 2017-es hőséget ráadásul nem is kísérte a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség, amely általában felforrósítja Ausztráliát. „Mindez azt mutatja, hogy egy olyan erős befolyásoló tényező nélkül is, mint az El Nino, rendkívüli hőséget produkál a bolygónk” – mondta Blair Trewin, a hivatal klimatológusa.

Az északkelet-ausztráliai partok melegebb vizei jelentős korallfehéredést eredményeztek tavaly a világörökségi helyszínek közé tartozó Nagy-korallzátony mentén, aminek következtében először fordult elő, hogy a pusztító természeti jelenség két egymást követő nyáron is lesújtott a virágállatokra.

A jelentés szerint az éves középhőmérséklet csaknem 1 Celsius-fokkal haladta meg a szokásos átlagot, és a hőségért „döntően” az ember okozta globális felmelegedés volt a felelős. Ugyancsak utóbbi számlájára írható, hogy a déli országrészben csökkent az esőzések száma.

A kulcsfontosságú termőterületeknek otthont adó délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban és a Murray–Darling-medencében a tavalyi volt az eddig mért legszárazabb szeptember, amelyet heves esőzésekkel kísért betakarítási időszak követett.

Matt Dalgleish, a Mecardo nevű mezőgazdasági tanácsadó cég piacelemzője szerint az ilyen eseteknek nem a bekövetkezése, hanem sokkal inkább a megjósolhatatlansága a probléma. Hozzátette: „a gazdák már hozzászoktak ahhoz, hogy megbirkózzanak bizonyos időjárási viszonyokkal, mindaddig, amíg azok viszonylag előrelátható módon, az adott időszakra jellemzően jelentkeznek – a legtöbb gondot azok a jelenségek okozzák, amelyek a semmiből csapnak le”.

Ausztrália tíz legforróbb nyarából hét az elmúlt 13 évben volt, és az ország délkeleti részét már most hőhullámokkal sújtó 2018 is az átlagosnál melegebbnek ígérkezik. Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint valószínűleg a 2017-es év a második vagy a harmadik legforróbb év volt a világon a mérések 1850-es megkezdése óta.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.