Durván melegszik Ausztrália éghajlata, a következmények kiszámíthatatlanok

MTI

2018. január 10., szerda 15:37, frissítve: szerda 15:53

Ausztrália harmadik legforróbb éve volt 2017 – közölte szerdán az ország meteorológiai hivatala, rámutatva, hogy a globális felmelegedés megváltoztatta a kontinens éghajlatát, és a helyi farmerek szerint az immár megjósolhatatlan időjárási viszonyok komoly fenyegetést jelentenek az évi 47 milliárd dollár forgalmú mezőgazdasági szektorra.

A hivatal szokásos évi klímajelentése rámutat arra, hogy a 2017-es hőséget ráadásul nem is kísérte a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség, amely általában felforrósítja Ausztráliát. „Mindez azt mutatja, hogy egy olyan erős befolyásoló tényező nélkül is, mint az El Nino, rendkívüli hőséget produkál a bolygónk” – mondta Blair Trewin, a hivatal klimatológusa.

Az északkelet-ausztráliai partok melegebb vizei jelentős korallfehéredést eredményeztek tavaly a világörökségi helyszínek közé tartozó Nagy-korallzátony mentén, aminek következtében először fordult elő, hogy a pusztító természeti jelenség két egymást követő nyáron is lesújtott a virágállatokra.

A jelentés szerint az éves középhőmérséklet csaknem 1 Celsius-fokkal haladta meg a szokásos átlagot, és a hőségért „döntően” az ember okozta globális felmelegedés volt a felelős. Ugyancsak utóbbi számlájára írható, hogy a déli országrészben csökkent az esőzések száma.

A kulcsfontosságú termőterületeknek otthont adó délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban és a Murray–Darling-medencében a tavalyi volt az eddig mért legszárazabb szeptember, amelyet heves esőzésekkel kísért betakarítási időszak követett.

Matt Dalgleish, a Mecardo nevű mezőgazdasági tanácsadó cég piacelemzője szerint az ilyen eseteknek nem a bekövetkezése, hanem sokkal inkább a megjósolhatatlansága a probléma. Hozzátette: „a gazdák már hozzászoktak ahhoz, hogy megbirkózzanak bizonyos időjárási viszonyokkal, mindaddig, amíg azok viszonylag előrelátható módon, az adott időszakra jellemzően jelentkeznek – a legtöbb gondot azok a jelenségek okozzák, amelyek a semmiből csapnak le”.

Ausztrália tíz legforróbb nyarából hét az elmúlt 13 évben volt, és az ország délkeleti részét már most hőhullámokkal sújtó 2018 is az átlagosnál melegebbnek ígérkezik. Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint valószínűleg a 2017-es év a második vagy a harmadik legforróbb év volt a világon a mérések 1850-es megkezdése óta.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.