Eddig ismeretlen pörölycápafajt fedeztek fel

MTI

2017. február 15., szerda 19:32, frissítve: szerda 19:40

Egy eddig ismeretlen pörölycápafajt fedeztek fel a Belize körüli vizekben – közölte szerdán a Vadvédelmi Világalap (WWF).

A pörölycápák (Sphyrna) nemébe tartózó faj felfedezését a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) jelentette. Információik szerint az új cápafaj viszonylag helyhez kötötten él, tiszta vizekre van szüksége.

Jelenléte arra utal, hogy a Belize-korallzátony körüli élettér még viszonylag érintetlen és hogy igazán sürgető a Karib-tenger ezen egyedülálló területének védelme. Itt található az északi félteke leghosszabb korallzátonya.

„Az új felfedezés igazi szenzáció. Újabb remek példája annak, hogy a Belize-korallzátony a tengeri biodiverzitás egyik gyűjtőpontja, és megmutatja, milyen fontos a tengerek tisztasága” – mondta Simone Niedermüller, a WWF Ausztria tengervédelmi szakértője.

Veszélyeztetett világörökség

A Belize környéki vizek több mint 1400 növény- és állatfaj számára nyújtanak ideális életteret. Ezek között találhatók a veszélyeztetett nyugat-indiai tengeri tehenek, ritka tengeri teknősök, ráják, cápák és delfinek világszinten legnagyobb populációi – írja a WWF.

A Belize-korallzátony 1996-ban felkerült az UNESCO világörökségek listájára. Az elmúlt években azonban a korallzátony ökoszisztémáját jelentősen károsították a partvidéken folytatott építkezések és 6500 hektár mangroveerdő kivágása. 2009-ben az UNESCO ezért felvette a korallzátonyt a veszélyeztetett világörökségek közé. A belize-i vizekben tervezett olajfúrások azonban a mai napig veszélyeztetik a korallzátony létét.

Októberben a WWF átnyújtott egy 265 ezer aláírást tartalmazó petíciót Belize miniszterelnökének, amelyben követelik, hogy a kormány tegyen meg mindent a korallzátony megmentéséért. Ennek hatására a korallzátony egy kilométeres körzetében betiltották a szeizmikus kutatásokat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.