Eddig ismeretlen, titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban

MN

2017. november 2., csütörtök 14:39, frissítve: péntek 09:39

Egy viszonylag nagy, eddig ismeretlen titkos kamrát talált egy nemzetközi tudóscsoport a gízai nagy piramisban (más néven Kheopsz-piramis, ókori nevén Ahet Hufu, vagyis Hufu fényhegye). Felfedezésükről a Nature tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában adtak hírt.

A Kairóhoz közeli gízai piramisokban müontomográfiával végeztek kutatásokat, amelynek segítségével rejtett föld alatti üregeket képesek feltárni. A harminc méter hosszú üres tér vagy üreg a piramis negyvenhét méter hosszú nagy galériája – ez vezet a király kamrájához – felett helyezkedik el. A feltevések szerint nincsenek benne tárgyak, mert nem temetkezési célokat szolgál, hanem a piramis tömegének csökkentésére.

A Hufu- vagy Kheopsz-piramis névadója az egyiptomi óbirodalom fáraója (uralkodott körülbelül Kr. e. 2589 és 2566 közt), bár egyes kutatók kétségbe vonják, hogy valóban ő lett volna az építtető. A Szidóni Antipatrosz által a Kr. e. 2. században összeállított lista alapján a világ hét csodájának egyike, az egyetlen, amely máig fennmaradt.

A nagy piramis a világ legnagyobb ismert ókori építménye a kínai nagy fal mellett. A 19. század óta ez az első eset, hogy az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt gízai piramisban nagyobb belső szerkezeti egységet fedeztek fel.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.