Egy teljes generációt kell beoltani?

tt

2012. május 21., hétfő 12:03, frissítve: hétfő 12:20

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC ajánlást tett közzé, amely szerint a baby boom generáció, vagyis az 1945 és 1965 között született korcsoport minden egyes tagja vegyen részt hepatitisz C szűrésen.

A 3,2 millió amerikai hepatitisz C vírusfertőzött közül több mint 2 millió tartozik a baby boom generációjába. Miközben a fertőzöttek csaknem kétharmada található az adott korcsoportban, addig az évente több mint 15 ezer haláleset háromnegyede érinti ezt a korosztályt.

A hepatitisz C fertőzést követően évtizedek telnek el a májkárosodás kialakulásáig, ezért sokan nem tudnak érintettségükről. A szakemberek úgy vélik, hogy a legtöbben az 1970-es és az 1980-as években fiatal felnőttként fertőződtek meg a kórokozóval, amelyet 1989-ben azonosítottak először, és amely fertőzött vérrel terjed. A javasolt intézkedés nyomán a CDC reményei szerint újabb 800 ezer vírusfertőzött amerikai kaphatna kezelést, és 120 ezer ember életét menthetnék meg. Becsléseik szerint minden harmincadik teszt lehet pozitív, vagyis az érintett korosztály körülbelül 3 százaléka lehet fertőzött hepatitisz C vírussal.

„A CDC úgy látja, hogy a hepatitisz C az ország számára eddig fel nem tárt egészségügyi krízist jelent. Úgy hisszük, itt az ideje egy határozott reagálásnak” – jelentette ki John W. Ward, a járványügyi hatóság hepatitiszvírusért felelős részlegének igazgatója.

A járványügyi adatok szerint 1999 és 2007 között megduplázódott a hepatitisz C fertőzéssel összefüggő betegségben elhunyt amerikaiak száma. Eközben tavaly két újabb szer került a piacra, amelyekkel az eddiginél sokkal több vírusfertőzött, az összes érintett 75 százaléka gyógyulhat meg.

Az új ajánlásokhoz a hozzászólásokat május 22. és június 8. között várja a CDC, a végső döntés még az idén nyilvánosságra kerül.

Világszerte 170 millió vírusfertőzött van, akiknek azzal kell szembenézniük, hogy egyre rosszabbodó májgyulladás vagy akár májrák alakulhat ki náluk. A hepatitisz C vírusfertőzés a májátültetések vezető oka.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.