Sikerült megelőzni a kincsvadászokat

BL

2012. január 15., vasárnap 10:05

Lovast ábrázoló trák domborművet tártak fel Bulgáriában.

A Kr. e. 4. századból származó egyedülálló kerámialelet az ősi trák város és kultikus központ, Perperikon közelében került napvilágra. A Bolgár Nemzeti Televízió beszámolója szerint a reliefet 300 méterre egy kis dombtól, Besik-tepétől találták, ahol kincskeresők kutakodtak, de nem bukkantak a páratlan régészeti emlékre – olvasható a Szofia Echo angol nyelvű bolgár hírportálon.

A trák lovas visszatérő motívum az ősi balkáni ikonográfiában, a síremlékeken az alvilág istenét ábrázolták lovon, amint dárdájával végez a fenevaddal. A most előkerült dombormű a trák lovas legkorábbi ismert ábrázolása. Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor, aki 2000 óta vezeti Perperikon feltárásait, a lelet kapcsán bemutatta a trák lovas egy másik ábrázolását, amely szintén a helyszínen került elő, a márvány szobrocska azonban hét évszázaddal későbbi, mint a dombormű.

Perperikon (Hyperperakion) a Rodope-hegység keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már a Kr. e. 5. évezredben lakott volt, később a feltételezések szerint Dionüszosz-szentély állott ott, a középkorban pedig erődítményt építettek a településen, amely a Rodope keleti részét ellenőrizte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.