Egyetemisták versenyautói mérkőznek a nemzetközi futamon

TL

2012. augusztus 10., péntek 18:05

Negyvenegy csapat részvételével rendezik meg a Formula Student Hungary nemzetközi versenyt, amelyen a világ tekintélyes egyetemeinek hallgatói saját tervezésű és maguk építette versenyautóval mérik össze tudásukat a győr–gönyűi kikötő betonján augusztus 17. és 20. között.

A versenysorozat magyar futamát ezúttal harmadik alkalommal rendezi meg a győri Xmeditor szakkommunikációs cég – közölte Pintér-Péntek Imre, a cég ügyvezetője pénteken. Hozzátette, hogy míg 2010-ben csak tizenegy csapat vett részt az első magyar futamon, tavaly már 30 egyetemista versengett a győzelemért, az idén pedig tizenegy ország negyvenegy csapata méri össze tudását. A magyarországi verseny presztízsét jelzi, hogy az interneten megjelent listán 52 másodperc alatt elkeltek a helyek, mivel a sikeresen nevezők kétszerese próbált bekerülni a keretbe.

Nem a pilótának, hanem a technikának kell remekelnie

A nemzetközi esemény alapvetően konstruktőri verseny, az értékelésnél az alkalmazott technikán, technológián van a hangsúly, nem a sebesség és a pilóták bravúrja a döntő. A négynapos megmérettetésre a legtöbben Németországból érkeznek, de jönnek versenyautó-építő fiatalok Nagy-Britanniából, Franciaországból, Finnországból, Oroszországból, sőt Indiából is.

Fotó: Fshungary.hu

Véglegessé vált a hazai indulók száma is, mely szerint idén már négy csapat képviseli Magyarországot a nemzetközi megméretésen. Két, nyitott vezetőfülkés járművet indít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a kecskeméti főiskolások már második alkalommal neveztek be a versenyre, és idén a szegedi egyetem csapata is csatlakozott hazánk képviseletéhez, hogy összemérjék tudásukat Európa legjobbjaival.

Neves szakemberek ülnek a bírák soraiban

A Formula Student az egyik legrangosabb nemzetközi versenysorozat, amelynek jogtulajdonosa az amerikai Society of Automotive Engineers (SAE). Európában eddig mindössze öt ország, köztük Magyarország nyerte el a lebonyolításhoz szükséges licencet.

Idén először tíz elektromos versenyautó is rajthoz áll, számukra külön ellenőrző verseny lesz a „záporpróba", amelyet meghibásodás nélkül kell átvészelniük a járműveknek. A versenyen a hazai járműipar neves szakemberei végzik a bírálatot, miközben az indulók megannyi próbatételen bizonyítják, hogy mire is képesek a konstrukciók, amelyeket az egyetemista csapatok maguk terveztek és részben maguk, részben járműipari vállalatokkal közösen építettek meg.

A versenyzőknek nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel

A rendezvény jó alkalom arra, hogy a legtehetségesebb mérnökjelöltek bemutassák képességeiket, a vállalatok számára pedig lehetőség, hogy a látottak alapján kiválasszák leendő konstruktőreiket – mutatott rá Pintér-Péntek Imre hozzátéve, hogy ezeknek a fiataloknak nincs gondjuk az elhelyezkedéssel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.