Élet a Marson: itt az újabb reménysugár

MNO

2017. március 1., szerda 20:26, frissítve: szerda 21:09

Az eddig ismert legrégebbi, a földi életre utaló szerves fosszíliákat találtak kanadai sziklaalakzatokban. Az emberi hajszálnál is vékonyabb, mikroszkopikus baktériumleletek azt jelzik, hogy az élő szervezetek már 4,2 milliárd évvel ezelőtt megjelentek bolygónkon, vagyis több száz millió évvel korábban, mint ahogy azt eddig feltételezték – írja a brit Telegraph.

A mostani felfedezés arra utal, hogy a Földön talált organizmusokhoz hasonló élő szervezetek kialakulhattak a Marson is. A baktérium ugyanis a bolygónk nagy részét akkor borító óceánok mélyén olyan helyeken élhetett, ahol forró, akár 60 fokos is lehetett a víz. Márpedig négymilliárd évvel ezelőtt a vörös bolygó felszínét is óceánok borították, légköre gazdag lehetett szén-dioxidban, és gyakran csapódtak meteoritok a felszínére. Ez alapján nem kizárt, hogy csakúgy, mint bolygónkra, a Marsra is a meteoreső vitte az élet első építőkockáit.

A University College London kutatói szerint a Mars és a Föld ebben az időszakban számos hasonlóságot mutatott, így minden esély megvan arra, hogy a vörös bolygón is lehetett élet. Bizonyítani persze mindezt csak akkor lehetne, ha a Marson is találnánk fosszíliákat. Ha ez nem történik meg, akkor előfordulhat, hogy bolygónk nagyon különleges helyzetben van, és csak a Földön alakult ki az élet – állítják a tudósok.

A mostani felfedezés előtt úgy vélték, hogy az Ausztráliában talált kövület volt az eddig talált legrégebbi fosszília, amely 3,48 milliárd éves lehetett.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.