Elhunyt Beck Mihály nemzetközi hírű magyar vegyész

MN

2017. augusztus 4., péntek 21:32, frissítve: péntek 21:37

Életének 88. évében, 2017. július 31-én elhunyt Beck Mihály akadémikus, a komplex vegyületek kémiájának nemzetközi hírű szakértője. A tudós több mint 250 tudományos publikáció és számos ismeretterjesztő írás szerzője vagy társszerzője volt, emellett 23 szabadalom fűződött a nevéhez. Életművét az MTA tavaly Akadémiai Aranyéremmel ismerte el – közölte honlapján az Akadémia augusztus elsején.

Beck Mihály 1929. november 14-én született Szőregen. Kutatásait a Szegedi Tudományegyetem szervetlen és analitikai kémiai tanszékén működő MTA reakciókinetikai tanszéki kutatócsoportban kezdte. 1957-ben egyetemi doktori címet szerzett. Ugyanebben az évben megszerezte a kémiai tudományok kandidátusa fokozatot is, 1963-ban pedig a kémiai tudomány doktora lett. 1965-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen címzetes egyetemi tanári kinevezést nyert.

1968-ban kapott meghívást a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre, ahol a fizikai kémiai tanszék tanszékvezető egyetemi tanárává nevezték ki. A tanszéket 1990-ig vezette.

1973-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1979-ben pedig rendes tagjává választották. Tudósi pályája során mindvégig az újat, a tudományosan érdekeset, a műszakilag hasznosat kutatta. Így vált a komplexkémiai kutatások nemzetközileg legismertebb hazai képviselőjévé – olvasható a méltatásban.

A tudós néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzetnek is interjút adott, akkoriban jelent meg Humor a tudományban című könyve, melyben tudományos anekdotákat gyűjtött össze. Ezekből az derül ki: egy kutató nagyságát talán az jellemzi legjobban, mennyire tud nevetni saját gyengeségein. Az interjú során elmondta azt is:

nagyon jó szakembernek kell lenni ahhoz, hogy olyat állíthassunk, amely biztosan nem igaz.

Akkori cikkünket ide kattintva olvashatja el.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.