Elhunyt Frühling János belgiumi magyar rákkutató

MTI

2015. november 28., szombat 22:43

Brüsszelben szombaton 79. életévében elhunyt Frühling János belgiumi magyar orvostudós, rákkutató, a Belga Királyi Orvostudományi Akadémia örökös tiszteletbeli főtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja – közölte az MTI-vel a család.

Frühling János középiskolai tanulmányait Magyarországon végezte, a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Orvosi tanulmányait Budapesten kezdte el, majd az első év elvégzése után, 1956-ban elhagyta az országot. Ausztriában folytatott orvosegyetemi tanulmányokat, orvosi diplomáját 1963-ban Bécsben szerezte meg, majd Belgiumban vált a nukleáris medicina, a sugárterápia nemzetközileg elismert tekintélyévé. 1969-ben nevezték ki a Brüsszeli Szabadegyetemhez tartozó Jules Bordet onkológiai intézet izotóposztályának vezetőjévé, 1984-től 2002-ig, nyugdíjba vonulásáig pedig az intézet igazgatója volt.

Csernobil egészségügyi következményeit is vizsgálta

A klinikai gyakorlat és kutatás mellett széles körű tudományszervező és oktatási tevékenységet folytatott.

1995 óta volt a Belga Királyi Orvostudományi Akadémia tagja, 2005 óta pedig az intézmény örökös, majd tiszteletbeli főtitkáraként tevékenykedett – az első külföldi születésű orvos volt, akit ezekre a tisztségekre megválasztottak. 2001 óta volt a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Az Európai Unió több tagállamában is dolgozott vezető oktatási szakértőként, részt vett egyebek között a csernobili atombaleset egészségügyi következményeinek vizsgálatában.

Jó kapcsolatot ápolt a magyarokkal

Frühling János gondosan ápolta kapcsolatait Magyarországgal, számos magyar orvos számára biztosított ösztöndíjas tanulási lehetőséget, minden tőle telhető módon segítette a magyarországi rákkutatást, a korszerű képalkotó technikák elterjesztését, elnöke volt az MTA Nyugati Magyar Tudományos Tanácsának, részt vett a magyar tudományos közélet vitáiban is.

Munkásságát választott hazájában és Magyarországon is számos kitüntetéssel ismerték el.

Sajátos öttusa volt a pályafutása

2012-ben, amikor 75 évesen saját örökös főtitkári tisztségének aktív gyakorlásáról is leköszönt, a 155 orvos-akadémikust tömörítő intézmény díszülésen búcsúztatta, és ezen megjelent Fabiola királyné, a korábbi uralkodó özvegye is. A belga orvosakadémia búcsúülése alkalmából az MTI-nek nyilatkozva Frühling János sajátos öttusaként összegezte pályafutását: klinikai gyógyítás, tudományos kutatás, oktatás, orvosigazgatói, végül kamarai és akadémiai orvosszervezési munka, mindig a lehető legteljesebb odaadással. A professzor összeszámolta: 1963-tól több mint 175 ezer beteggel volt kapcsolata.

Mádl Ferenc államfő a Magyar Köztársaság Középkeresztjét adományozta Frühling Jánosnak, a kitüntetést 2004-ben Brüsszelben vette át az akadémikus.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.