Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

MNO

2017. március 9., csütörtök 12:19, frissítve: csütörtök 15:28

Életének kilencvenedik évében, csütörtökön elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány alapító tagja – jelentette be Vizi E. Szilveszter, az Alapítvány elnöke.

Oláh György 1927. május 22-én született Budapesten. Tanulmányait a Piarista Gimnáziumban, később pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta. 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd Angliában és Kanadában élt.

1971-ben szerezte meg az amerikai állampolgárságot, 1990-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagja lett. A karbokationok kutatásában elért eredményét 1994-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazták – írja a Hungary Today.

2001-ben a Corvin-lánccal, 2002-ben Bolyai-díjjal tüntették ki.

Oláh György a tengerentúlról is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyar kutatókkal. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tiszteleti tagjává választotta. 2011-ben Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki világszerte számontartott és nagyra becsült kémiai kutatásaiért és eredményeiért, azoknak ma már klasszikusnak számító tanulmányokban és könyvekben való közzétételéért, a kémiai tudományok fejlesztése, eredményessége, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítása érdekében végzett tudományos munkásságáért, valamint az új tudósnemzedékek számára példaképül szolgáló életpályájáért – írja az MTA.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.