Elképesztő: a majmok is olvasnak? + Videó

Werkner Anita

2012. április 13., péntek 20:09, frissítve: vasárnap 13:11

A kutatók megállapították, a majmok különbséget tudnak tenni a szavak és az értelmetlen betűkombinációk között. Bár olvasni nem tanultak meg, némi „kiképzés” után képessé váltak a különbségtételre. A kísérlet eredményei azt sugallják, a szavak felismerése szorosabban kapcsolódik az egyszerű tárgyfelismeréshez, mint a nyelvi készséghez.

Az Aix-Marseille Egyetemen kutató dr. John Grainger és dr. Joël Fagot tanulmánya a Science folyóiratban jelent meg.

A guineai pávián vagy vörös pávián (Papio papio) az öt páviánfaj egyike; nemének legkisebb, és legkevésbé ismert faja. A guineai pávián Nyugat-Afrika lakója: Guinea, Bissau-Guinea, Szenegál, Gambia, Mauritánia, Mali és Sierra Leone szavannás, fákkal tarkított vidékein, galériaerdőiben fordul elő. A fajt a mezőgazdasági tevékenység kiterjedése és a fakitermelés egyaránt fenyegeti: becslések szerint az utóbbi évtizedekben élőhelyének mintegy negyedét elvesztette.

„Egyáltalán nem volt lefutott kérdés, hogy a páviánok képesek lesznek elsajátítani ezt a képességet, így nagyon izgatottak lettünk a sikerüket látva” – mondta dr. Grainger.

A tudósok egy csoport guineai páviánon kísérleteztek az egyetem egy speciálisan e célra épített létesítményében. „A kutatásban az állatok teljesen szabad akaratukból vehettek részt: a számítógépek észlelték és automatikusan azonosították azt a majmot, aki úgy döntött, hogy társasági életét ideiglenesen hátrahagyva belép a tíz lehetséges vizsgálati rendszer egyikébe” – magyarázta dr. Fagot, a rendszer tervezője.


A fülkében elhelyezett monitoron a páviánoknak hol egy négybetűs szót, hol pedig egy értelmetlen betűhalmazt mutattak. Ahhoz, hogy az automatizált rendszertől megkapják jutalomfalatot , a páviánoknak helyes döntést kellett hozniuk: pluszjelet nyomva az értelmetlen betűcsoportok, ovális jelet nyomva a szavak esetén.

Dr. Fagot azt is elmesélte, a páviánoknak komoly képzésben volt részük: a teszteket közel 61 ezer alkalommal végezték el. „A majmok maximális figyelmet fordítottak feladatra, mivel önként dönthettek a részvételről” – tette hozzá. Egy Dan nevű majom például legalább 300 szót ismert fel helyesen. „Akárcsak az emberek esetében, a páviánok között is tapasztalható különbség a kognitív képességekben” – fűzte hozzá dr. Fagot.

A betűsorok felismerését mostanáig a nyelvi készség egyik alapkövének tekintették, de elképzelhető, hogy valójában egy sokkal egyszerűbb képességhez köthető – vélekedett dr. Grainger. „A páviánok a betűkkel kapcsolatos információkat és a betűk közötti kapcsolatokat használva oldják meg a feladatot. Ez egy nagyon alapvető képesség, melyet a hétköznapi tárgyak felismeréséhez használunk” – magyarázta a tudós.

Forrás: BBC

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.