Előkerült a Hitlerről írt jelentés

BL

2012. május 4., péntek 19:56

Adolf Hitlernél messiáskomplexus fejlődött ki a II. világháború végéhez közeledve – írta egy most előkerült jelentés szerzője a háborús brit hírszerzésnek.

Joseph MacCurdy cambridge-i tudós 1942-ben kelt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a náci vezérnél egyre növekvő mértékben jelentkezett a „zsidófóbia”, ahogy a vereség közeledett. A jelentést Mark Abrams társadalomtudós rendelte meg, aki a II. világháború idején a BBC külföldi propagandaelemző részlegénél dolgozott, és az ő munkásságának kutatása során bukkantak rá – olvasható a BBC hírportálján.

„Hitler vallási téveszmék hálójába került” – állapította meg jelentésében MacCurdy, aki elemezte, hogy miként kezdett a Führer a „zsidó méregre” összpontosítani, amikor a világháború áradata Németország ellen fordult. „A zsidók az ördög inkarnációi, míg ő a jó szellemének inkarnációja. Ő isten, akinek áldozatával elérhető a gonosz feletti győzelem. Nem sok szóval mondja ezt, de az elméletek ilyen rendszere ésszerűsítheti, amit valójában mond, és ami másként zavaros” – olvasható az elemzésben a náci vezetőről.

A jelentésre Scott Anthony cambridge-i történész talált rá, miközben MacCurdy munkáit kutatta. „MacCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt »belső ellenségre« összpontosította a figyelmét, nevezetesen a zsidókra. Mivel ma már tudjuk, hogy a »végső megoldás« el is kezdődött, szívbemarkoló (a jelentést) olvasni” – idézte fel Anthony.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.