Előre jósolható a medúzatámadás

2012. július 11., szerda 06:22, frissítve: szerda 08:43

Új, fontos szolgáltatással, "medúza-előrejelzéssel" bővült a francia meteorológia nyaranta jelentkező strandkiadása, amely napról napra beszámol a tengerparti fürdőhelyek állapotáról.

Mint arról a párizsi Le Figaro beszámolt, a dél-franciaországi Alpes-Maritime megye, illetve Villafranche-sur-Mer oceanográfiai megfigyelőállomásának honlapja rendszeres előrejelzést ad ki a rendkívül fájdalmas sebet okozó korongmedúza (Pelagia noctulica) medúzafaj Cote d’Azur-i támadásairól.

A vízben lebegő, 6-8 centiméteres ernyőjű tengeri faj csalánsejtjei az ember bőrfelületével érintkezve allergiás reakciót váltanak ki. A „medúzacsípés” egy órán belül görcsöt és éles fájdalmat okozhat, hatására a vérnyomás hirtelen felszökik, ami a legsúlyosabb esetekben akár agyvérzést vagy szívbénulást is okozhat, ezért fontos, hogy 15-20 percen belül orvosi segítséget kapjon az áldozat.

A megfigyelési rendszert Villefranche-sur-Mer oceonográfusai dolgozták ki, akik külön csoportot hoztak létre a kellemetlen tengerlakó életmódjának és előfordulásának kutatására. Megállapították, hogy a faj életciklusa és reprodukciós időszaka hosszabb, mint korábban feltételezték. A medúzák a tenger mélyén élnek és a tengeráramlatok sodrásában lebegve változtatnak helyet.

Eddigi kutatásaik kiderítették, hogy ezek a medúzák egész évben megtalálhatók egy olyan övezetben, amely a parttól 5–35 kilométerre húzódik. A MedAzur rendszer napi megfigyelésekre és az azok adatait feldolgozó modellezésre épül.

A medúzaőrjáratokban részt vevő hajókat távirányított képalkotó rendszerekkel szerelték fel, ezek segítségével naponta ellenőrzik, kialakultak-e olyan medúzarajok, amelyek a partot veszélyeztethetik. Az adatokat reggel 4 és 6 között rögzítik, majd betáplálják olyan számítógépes modellekbe, amelyek a hullámok mozgását, a szél erejét és a medúzák táplálékául szolgáló planktonok minőségét és mennyiségét is figyelembe veszik – mindebből már következtetni lehet arra, mikor valószínűsíthető a kellemetlen úszótársak megjelenése a strandok közelében. Ilyenkor jobb a parton maradni vagy legalábbis felkészülni a medúzatámadás eshetőségére és a védekezésre.

Az idén júliusban startolt medúza-meteó először Nizza és Monaco térségére ad ki előrejelzést, majd az egész tengerpartra kiterjesztik a szolgáltatást. 2012 egyfajta próbaévet jelent a medúzajósok számára. A rendszer adatait egybevetik a tengeri mentőszolgálat statisztikáival is. Tavaly a mentők beavatkozására 10 523 alkalommal volt szükség a francia partokon 0 5316 esetben medúzacsípés miatt kellett segítséget nyújtaniuk.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.