Elpusztult Nagyi, a 105 éves kardszárnyú delfin

MTI

2017. január 3., kedd 21:52, frissítve: kedd 22:00

Eltűnt és valószínűleg elpusztult a világ legidősebb ismert kardszárnyú delfinje. A Granny (Nagyi) becenéven emlegetett egyed a becslések szerint 105 éves lehetett.

A nőstény állat – hivatalos nevén J2 – halálának hírét Darren Croft, az Exeteri Egyetem kutatója közölte a BBC-vel. Mint elmondta, a „matróna” élete utolsó évében azzal segítette családja tagjait, hogy megosztotta velük tudását arról, hol és mikor találhatnak élelmet. Hozzátette: szinte hihetetlen, mit élt át Nagyi csak az utolsó évtizedben és mennyire megváltozott a környezete ez idő alatt.

Granny és csapata, a Vancouver és Seattle közelében, a Salish-tengerben élő kardszárnyú delfinek (déli rezidens közösség) egy négy évtizeden át tartó kutatás célpontjai voltak, melyet Ken Balcomb, a Bálnakutató Központ (CRW) tudósa vezetett. Balcomb kutatását egy olyan időszakban, 1965 és 1975 között kezdte, amikor a delfineket gyakran fogták el a területen, hogy tengeri szórakoztató parkokba vigyék őket. Az állatok megjósolható viselkedésük miatt könnyű célpontot jelentettek.

1976 óta követik

Balcomb 1976 óta katalogizálta az állatokat, ekkor fotózta le először Nagyit is. A kutató és a CRW veszélyeztetettnek nyilvánította a kardszárnyú delfinek déli rezidens közösségét. A hivatalos adatok szerint december 31-én mindössze 78 példányt számlált ez az alpopuláció.

Az állat halálhírét elsőként közlő CRW honlapja szerint Balcomb október 12-én látta őt utoljára, amikor észak felé úszott, messze a többiek előtt. „Talán más bálnafigyelők látták őt azóta, de év végére hivatalosan is eltűnt a déli rezidens közösségből, és most sajnálattal bejelentjük, hogy elpusztult” – közölte Balcomb.

A kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) táplálékát jelentő lazacok száma jelentősen megcsappant a régióban. Balcomb szerint kérdéses, van-e jövője így ezeknek az állatoknak.

A túlélésben segítik a családot

Nagyi a BBC televízió közelmúltban bemutatott dokumentumfilmjének egyik főszereplője is volt. A film azon biológusok kutatását követte figyelemmel, akik Nagyi és csapata viselkedését tanulmányozták, kísérletet téve egy evolúciós titok, a menopauza megértésére. A nőstény kardszárnyú delfinek ugyanis termékeny éveik után is még sokáig élnek.

A gyilkos bálnaként is ismert tengeri emlősök mellett csak a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinnél és az embernél létezik a menopauza. Nagyi és más kardszárnyúdelfin-matriárkák követése során figyelték meg a családban játszott meghatározó szerepüket. Például vezetik a csapatot, vigyáznak más nőstények utódaira, és gyakran táplálják is a hímeket: ezek a már terméketlen nőstény vezetők a túlélésben segítik a családot.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.