Emberáldozatokat hajtottak végre?

WA

2011. december 2., péntek 07:05

Pogány sírok feltárása Izland északkeleti részén alátámasztani látszik azt a feltevést, hogy ezer évvel ezelőtt, a kereszténység felvétele előtt rituális emberáldozatok színhelye volt a szigetország.

Az archeológusok egy L-alakú tőzegfalat tártak fel, amelynek réseiben emberi koponyacsont-töredékeket, egy macska állkapocscsontját, valamint egyéb csontokat találtak – olvasható a The Iceland Review honlapján. A fal mellett egy parányi sír is napvilágra került, amelyben egy újszülött gyermek földi maradványai voltak.

Lilja Pálsdóttir régész szerint nem lehet biztonsággal állítani, hogy rituális emberáldozatról van szó. „Elterjedt szokás volt, hogy a falrésekbe áldozati adományokat rejtettek. Ez a gyakorlat honos volt a rómaiak körében is, akik egy új ház építésekor újszülöttek csontjait helyezték el a falakban. Egyelőre semmi biztosat sem mondhatunk a leletről, bár a csontok összetétele érdekes” – magyarázta Lilja Pálsdóttir, hozzátéve, hogy keveset lehet tudni a korabeli izlandi rituális emberáldozási szokásokról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.