„Emberi fejre” bukkantak 1500 fényévnyire + Kép

LM

2012. március 30., péntek 19:17

Óriási „emberi fej” látható a Hattyú-csillagképben a NASA Galex (Galaxy Evolution Explorer) ultraibolya csillagászati műholdja által készített felvételeken.
A japán Szubaru-óriásteleszkóppal bukkantak a közelmúltban egy „négyszögletes” galaxisra. Bővebben>>>

Az úgynevezett Hattyúív-köd (Cygnus Loop) 1500 fényévnyire van a Földtől. A felvételeken egy emberi profil, valamint nyak látható – a szem kontúrjait a fényes csillagok körvonalazzák, az „állkapocs”, valamint a „hajzat” a gázoknak köszönhetően rajzolódik ki – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A Hattyúív-köd egy masszív csillag maradványa, amely szupernóvaként lobbant el ötezer-nyolcezer évvel ezelőtt. A szupernóva elég fényes lehetett ahhoz, hogy szabad szemmel is meg lehessen figyelni a Földről.

Fotó: Space.com

„A felvételeken ultraibolyafényben látható gáz- és porcsíkokat a szupernóvából eredő lökéshullámok hevítették fel” – emeli ki a NASA közleménye.

A köd (nebula) három teliholdnak megfelelő területet foglal el az éjszakai égbolton és a Hattyú-csillagkép egyik „szárnya” alatt helyezkedik el.

A Galex műholdat 2003-ban indította útjára a NASA, hogy ultraibolya tartományban pásztázza az égbolt jelentős szegmensét. Elsődleges feladatát 2007-ben fejezte be, az idén pedig végleg leállítják a műholdat.

A korai világegyetemből származó, 12,8 milliárd éves bolygórendszert fedeztek fel a Cet (Cetus) csillagképben német csillagászok. Bővebben>>>

A közelmúltban tették közzé a Hubble-űrteleszkóp új felvételeit, melyen a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben lévő Messier 9 ragyog. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.