Európában is több a HIV-fertőzött

WA

2011. december 1., csütörtök 13:40

Továbbra is emelkedett a HIV-fertőzések száma 2010-ben Európában, de a kezeléseknek köszönhetően a teljesen kifejlődött AIDS-es esetek száma jelentősen csökkent az elmúlt években – közölte egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája és az európai járványügyi központ (ECDC) közös jelentése szerint tavaly 27 116 új fertőzést jelentettek az unióban és az európai gazdasági térség országaiban, ami mintegy 4 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.

Az AIDS-ben megbetegedettek száma ugyanakkor folyamatosan csökken, 2010-ben 4666 esetet jelentettek a térségből, ami 2004 óta csaknem 50 százalékos visszaesést jelent.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének múlt heti jelentése szerint tavaly világszerte 34 millió ember élt HIV-fertőzéssel, miközben az AIDS-el összefüggő halálozások száma a 2005-ös 2,2 millió emberről 1,8 millióra csökkent 2010-re.

Az európai jelentés rámutat, hogy a HIV-vírust még ma is elsősorban férfiak adják át egymásnak szexuális úton. A heteroszexuális érintkezés útján átadott fertőzések mintegy harmadánál a járvánnyal erőteljesen sújtott országból érkezett a vírushordozó.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.