Exodus: tömegek menekülnek el Európából a válság miatt

WL

2011. december 21., szerda 18:43

Idén több tízezer portugál, görög és ír hagyta el szülőföldjét az eurózóna egyre súlyosbodó válsága miatt, többségük a déli féltekét részesíti előnyben – közölte szerdán a The Guardian című brit napilap hírportálja.

Kivándorlók új áradata hagyta el a kontinenst, mióta az Európai Unió (EU) – Angela Merkel német kancellár szavaival élve – a második világháború óta nem tapasztalt válságát éli: 2500 görög állampolgár költözött Ausztráliába, és további negyvenezren kifejezett érdeklődést mutatnak dél irányában. Ötvenezren fogják elhagyni Írországot 2011 végéig az ír központi statisztikai hivatal becslései szerint, sokan Ausztrália és az Egyesült Államok felé veszik az irányt. Spanyolországban és Olaszországban szintén hasonló folyamatok zajlanak.

A portugál külügyminisztérium jelentése szerint legkevesebb tízezren hagyták el hazájukat az olajban gazdag Angoláért, ahol október 31-én 97 616 portugál állampolgár volt nyilvántartva a luandai és benguelai konzulátuson, közel kétszer annyi, mint 2005-ben. A portugálok ezenfelül korábbi gyarmataikat is előnyben részesítik, például Mozambikot és Brazíliát. Júniusban 1,47 millióra emelkedett a Brazíliában törvényesen tartózkodó külföldiek száma, ez a tavaly decemberben mért érték több mint kétszerese – közölte ezzel összefüggésben a brazil kormány. Az ide érkező bevándorlók nem mindegyike európai, de tavaly csak a portugálok száma 267 ezerről 330 ezerre nőtt. A The Guardian által megkérdezett kivándorlók mind a jobb élet reményében hagyták el hazájukat.

Írországban – ahol a népesség 14,5 százaléka munkanélküli – a Lehman Brothers óriásbank 2008-as összeomlása s egyben a helyi ingatlanpiac válsága óta egyre nő a kivándorlás mértéke. A 2011 áprilisáig számított utóbbi egy évben 40 200 ír hagyta el a szigetországot a korábbi 27 700-hoz képest – derült ki az ír statisztikai hivatal adataiból. Az írek messze a legnagyobb részét, 53 százalékát teszik ki az európai migránsoknak.

Gazdasági állapotát tekintve korántsem meglepő, hogy Görögország ugyanebben a hajóban evez. Tavaly 1,21 millió görög emigrált a Világbank felmérése szerint, ami a lakosság 10,8 százalékát jelenti. A legfőbb úti célok között volt Németország, Ausztrália, Kanada, Törökország, Nagy-Britannia és Izrael. Görögország ugyanakkor – sok más uniós tagállamhoz hasonlóan – továbbra is a szegényebb bevándorlók kedvelt célpontja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.