Ezért akciózott a Samsung sajtótájékoztatóján a Greenpeace

MNO

2017. február 27., hétfő 09:45, frissítve: hétfő 12:47

Greenpeace-aktivisták zavarták meg a Samsung sajtótájékoztatóját vasárnap délután Barcelonában, azt követelve, hogy a cég hasznosítsa újra az általa gyártott telefonokat – írta közleményében a zöld szervezet.

Akciójukkal arra hívták fel a figyelmet, hogy az okostelefonok gyártásának és leselejtezésének módja óriási terhet ró a bolygónkra. A Greenpeace legfrissebb jelentésében emlékeztet: a készülékek gyártása nagyjából annyi villamos energiát emésztett fel 2007 óta, mint India egyéves áramellátása. A telefonokból keletkező hulladék a 2017-ben várhatóan felhalmozódó mintegy 50 millió tonna elektronikai hulladék jelentős részét teszi ki. A Greenpeace ezért azt várja a telefongyártó cégektől, hogy tartósabb készülékeket állítsanak elő, vállaljanak felelősséget termékeik teljes életciklusáért, tegyenek meg mindent készülékeik élettartamának meghosszabbításáért, és gondoskodjanak újrahasznosításukról – írják a közleményben.

„Az okostelefonoknak óriási ökológiai lábnyoma van, ha számba vesszük az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője a zöld szervezet legfrissebb jelentése kapcsán.

A szakember hozzátette: amennyiben az elmúlt évtizedben gyártott összes okostelefon még mindig működőképes lenne, a Földön nagyjából minden egyes embernek jutna egy készülék. Simon Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyártók arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy minél gyakrabban váltsanak új modellre, így egy átlagos készülék alig több mint két évig van használatban.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.