Fejlesztik a csodaüveget

LM

2012. április 27., péntek 14:30, frissítve: péntek 14:39

Öntisztuló, vízlepergető és csillogásmentes üveget fejlesztenek a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

Az új technológia használatával mentesülhetnek az ujjlenyomatoktól az okostelefonok és a táblagépek képernyői, az autóközlekedést pedig biztonságosabbá teheti, hogy az ebből az üvegből készült szélvédő nem párásodik és nem tükröződik.

A fejlesztés alatt álló üveg felületét kúpokra emlékeztető, nanoméretű struktúrák borítják, amelyek az emberi hajszál keresztmetszeténél akár több ezerszer kisebbek. A nanokúpok megváltoztatják az üveg fénytörési tulajdonságait és vízlepergető képességét is.

Megalkotása során olyan, természetben megfigyelhető jelenségek inspirálták a kutatókat, mint a lótusznövény rendkívüli vízlepergető képessége, amelyet a felszínét borító mikroszkopikus méretű szabályos kiemelkedéseknek köszönhet.

Várják az iparágak

Az új típusú üveg az elektronikai iparágak mellett az építőipar és az autógyártás érdeklődését is felkeltheti – írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

Nagy lökést adhat a megújuló energiák felhasználásának is, ugyanis a felszíni szennyeződések következtében a napkollektorok energiahasznosítása átlagosan 40 százalékkal csökken az üzembe helyezésüket követő első hat hónap során. Az új üvegek alkalmazása mérsékelheti a hasznos fénysugarak egy részének visszaverődését a napelemek felszínéről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.