Fel-felüti a fejét az ebola, most Sierra Leonéban

MNO

2016. január 15., péntek 10:40, frissítve: péntek 15:09

Sierra Leone hatóságai megerősítették azt a hírt, hogy egy holttestben azonosították az ebolavírust.

Pár órával korábban az Egészségügyi Világszervezet a közép-afrikai Libériát ebolamentesnek kiáltotta ki, és bizakodásának adott hangot, hogy a régióból is kiseperték a vírus utolsó csíráit – ugyanakkor figyelmeztettek: „nem fejeződött be a munka”, és előfordulhat, hogy egy-egy helyen újra felüti fejét.

Sajnos, úgy tűnik, korai volt az öröm, de nem csak a csütörtöki bejelentés kapcsán, hiszen még november 7-én tisztának nyilvánították Sierra Leonét. Az ebolatesztelő központ szóvivője a BBC-nek elmondta: az ország északi részén elhunyt személy holttestében kimutatták a fertőzést, aki egy guineai határ közelében fekvő településről utazott oda, ahol később meghalt. Az egészségügyi hatóságok emberei most a vele kontaktusba került embereket igyekeznek felkutatni.

Többen is elkaphatták a betegséget

Az áldozat egy 22 éves egyetemista lány, aki év elején lett ebolás, és január 12-én halt meg. Egy helyi kórházban kezelték, de csak járóbetegként. Míg ebolás volt, 22 másik emberrel lakott együtt. Egy helyi segélyszervezet szerint betegsége legalább 27 embert tett ki a fertőzés kockázatának – írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a Sierra Leone-i hatóságok minél előbb szeretnének előkeríteni mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett az áldozattal.

A WHO adatai szerint Sierra Leonéban 3955 halálos áldozatot követelt az ebolajárvány, amelyben a térségben összesen 11 315 ember halt meg. Egy országról akkor lehet kijelenteni, hogy sikerült megállítani az ebola emberről emberre terjedését, ha az utolsó észlelt eset második negatív tesztjét követően 42 nap telik el új megbetegedés nélkül, ami a vírus lappangási idejének duplája.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.